Docent dr. Mejrema Zatrić-Šahović na obuci na Institutu za konzervaciju Getty u Los Angelesu, SAD

USA Getty training

Docent dr. Mejrema Zatrić-Šahović sa studijskog programa Arhitektura na Fakultetu tehničkih i prirodnih nauka (FENS) IUS-a je završila certificiranu obuku o modernoj arhitekturi u Los Angelesu, SAD. Obuka „Međunarodna obuka o konzervaciji modernog naslijeđa“ je dijelom održana online a dijelom na Institutu za konzervaciju Getty u periodu 6-19. augusta 2023. godine. Getty je jedna od najprestižnijih američkih institucija koja se bavi istraživanjem kulture i vizualnih umjetnosti i posvećena je očuvanju, konzervaciji i interpretaciji svjetskog umjetničkog naslijeđa. Sastoji se od Fondacije Getty, Muzeja J. Paul Getty, Instituta za istraživanje Getty i Instituta za konzervaciju Getty.  

Obuka na lokaciji je bila završetak online dijela koji je trajao deset sedmica sa fokusom na svim aspektima konzervacije moderne arhitekture – od kulturnih vrijednosti i konceptualnog okvira do konkretnih pitanja vezanih za historiju i održivost. Dio koji se održavao na lokaciji se sastojao od predavanja i prezentacija koji su održavani i u centru Getty i izvan lokacije jer su učesnici obuke posjetili neke od najvažnijih kalifornijskih arhitekonskih djela 20. vijeka, uključujući Salk Institute, koji je radio arhitekta Louis Kahn; Hollyhock House, koji je radio arhitekta Frank Lloyd Wright (na popisu svjetske baštine UNESCO-a od 2019. godine); Eames House, koji su radili arhitekte Ray i Charles Eames; te niz vila koje je dizajnirao Richard Neutra.      

Predavači su bili uposlenici Centra Getty, kao i ključni agenti u očuvanju lokalne historije, kao što su Ken Bernstein, glavni urbanista Ureda za urbanizam Los Angelesa i Adrian Scott Fine, direktor lobiranja za konzervaciju Los Angelesa. Posjete lokacijama su pažljivo odabrane tako da su učesnici mogli razumjeti kompleksnu historiju dizajna i proces očuvanja remek djela koja su posjetili, a predavanja su veoma često držali i direktno uključeni stručnjaci.

Jedna od najvažnijih prednosti obuke je bilo stručno i akademsko umrežavanje jer je 26 učesnika obuke došlo iz više od 20 različitih zemalja sa pet različitih kontinenata. Među njima su bili predstavnici renomiranih međunarodnih institucija iz oblasti kao što su 20th Century Society (UK), National Park Service (SAD) i Ministarstvo kulture i turizma, Abu Dhabi (UAE). Dr. Zatrić je bila jedna od devet univerzitetskih profesora koji su pohađali obuku.

Vrhunac obuke je bio projekat sa ciljem izrade Plana upravljanja očuvanjem za Reunion House u Silverlakeu, Los Angeles, koju je dizajnirao Richard Neutra, a učesnici su projekat radili u malim grupama te razgovarali tokom finalne prezentacije.

Share