Ceremonija dobrodošlice novom rektoru održana na IUS-u

U srijedu, 21. septembra 2016. godine, održana je ceremonija dobrodošlice za novoizabranog rektora Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, Prof. Dr. Tahsin Erkan Türea.

Na samom početku programa, Hasan Topaloğlu, predsjednik SEDEF Fondacije poželio je dobrodošlicu novom rektoru, te pozdravio sve prisutne. “Koristim priliku da ujedno i našem univerzitetu, svom nastavnom kadru, uposlenicima IUS-a i studentima čestitam početak nove akademske godine. Nadam se da ćemo uspjehe iz prošle godine podići na još viši nivo, te da ćemo i ovu godinu uspješno privesti kraju. U toku prošle tri godine smo zajedno sa Rektorom Yucel Ogurlu-om, postigli značajan uspjeh. Bilo da se radi o napretku u pogledu uprave ili kadra, u proteklom periodu postigli smo značajne uspjehe. Otvorili smo nove fakultete, programe, koji su već otpočeli sa svojim aktivnostima. Zajedno sa vama, postigli smo značajan napredak u međunarodnim oblastima. Volio bih da je i gdin. Ogurlu danas zajedno sa nama, te da podijelimo ove momente imenovanja novog Rektora. Danas naš novi Rektor, drugi put stupa na dužnost Rektora na IUS-u. To pokazuje da IUS ima kadar koji kontinuirano radi za IUS, do kraja radnog vijeka. Mi svakako ne očekujemo da naši studenti samo završe obrazovanje i odu, očekujemo da nam se naši studenti kao i akademici nakon stečenog novog iskustva negdje na drugom mjestu, ponovno vrate. Nadam se da će se IUS i dalje pominjati po akademskim uspjesima. Vjerujem da je gdin. Türe, u tom pogledu jedan od najpodobnijih kandidata. Kao što sam i prije vjerovao, tako i sada vjerujem da će gdin. Ture svoje akademsko iskustvo prenijeti na naš univerzitet, te da će IUS biti još uspješniji nego prije. U tom slučaju, mi kao osnivači ćemo biti počašćeni, a naši studenti i akademski kadar će iskoristiti taj uspjeh, te da će to na kraju biti jedna uspješna priča.“, istakao je gosp. Topaloglu.

Prof. Dr. Tahsin Erkan Türe također se obratio prisutnima i upoznao ih sa planovima koji će da prate misiju Internacionalnog univerziteta u Sarajevu. „Veoma sam sretan i počašćen što sam danas ovdje sa vama nakon toliko godina. Kao što je već gosp. Topaloglu istakao bivši rektor Yucel Ogurlu je imao veliki doprinos institualizaciji IUS-a, te ovom prilikom želim da mu se zahvalim za njegovu posvećenost i rad, ali i da se zahvalim svima vama koji ste bili uz njega i u teškim vremenima. Vrijeme je da unaprijedimo naše standarde i naše akademske timove. Infrastruktura IUS-a je sada spremna za velike promjene. Tokom svoje karijere, a to su 34 godine rada, radio sam u pet različitih država i na deset različitih univerziteta, ali IUS je jedino mjesto na koji sam se vratio. Bio sam sretan gdje god sam radio, ali kao što možete vidjeti IUS je poseban za mene.",istakao je u svome obraćanju novi rektor prof.dr.Erkan Türe

Svoje izlaganje gosp. Ture je završio snažnom porukom kazavši da smo na ovom putu svi zajedno, da smo tu da nadopunjavamo jedni druge, te da se takmičimo protiv drugih.

Događaj je završen uz koktel u glavnom holu IUS-a.

Top