Budućnost bosanske kaligrafije, Emina Šabić

U ponedjeljak, 28. novembra 2016. godine, održana je izložba kaligrafije u Umjetničkoj galeriji IUS-a.

Izložbu predstavlja mlada umjetnica Emina Šabić, koja je vrlo talentovana i uspješna u svojim djelima.

Humanitarnu izložbu je otvorio gdin. Kenan Šurković. On je, također, predsjednik Udruženja za promociju islamske umjetnosti Monolit i glavni urednik Islamic Arts magazine. Autor je knjige Ideja islamske umjetnosti. Gdin. Šurković je upoznao sve prisutne o historiji umjetnosti u islamskom svijetu, kao i sami razvoj umjetnosti u Bosni i Hercegovini, bazirajući se na kaligrafiju.

“Ovo je moj drugi put da otvaram izložbu mlade Emine, i još mi je veće zadovoljstvo. Zašto? Zato što u Bosni i Hercegovini ne postoji veliki broj mladih dama koje se bave ovakvom vrstom umjetnosti. Za ovakvo nešto, potreban vam je ogroman talenat i ljubav povezana sa umjetnosti, što Emina u cjelosti posjeduje”, izjavio je gdin. Šurković u svom uvodnom obraćanju.

Prorektor IUS-a vanr. prof. dr. Ali Gürsel također se obratio svim prisutnima i poželio Emini uspješnu karijeru.

“Ova institucija je i vaša institucija. I više ste nego dobrodošli na IUS. Želim da budete svjesni činjenice da IUS podržava mlade ljude koji teže uspjehu i koji posjeduju talenat”, izjavio je prorektor vanr. prof. dr. Ali Gürsel 

Emina je rođena 22. novembra 1991. godine u Sarajevu. Osnovnu školu završila je u Moštrima, te upisala perzijsko-bosanski koledž u Lješevu. Trenutno je studentica Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.
Svoje prve korake je načinila u Njemačkoj, gdje je provela šest i po godina, te zbog deformiteta ruku imala 13 operacija.

Ruke su rođene pod odrđenim uglom i bez jedne podlaktične kosti u lijevoj ruci, također bez palčeva. Operacije su vršene da bi se ruke ispravile i da bi se omogućila njihova što veća funkcija. Sklonost ka umjetnosti je otkrila još kad je imala 3 godine. Uvijek se nalazila među bojama, bojankama, i papirima, ali svoj talenat je ostavila sa strane radi školovanja. Emina je odlučila da će kaligrafija definitivno biti nešto čime će se baviti cijelog života, jer kako kaže, kaligrafija je ta koja je svakodnevno ispunjava, odgaja i čini sretnom.

“Hvala vam svima što ste došli! Ovo mi puno znači. Ovo je moja ljubav, moja inspiracija, moj talenat. Moja djela neka govore o meni. Stoga, obećavam vam da ću nastaviti sa svojim radom, da je ovo tek početak”, emotivno je kazala Emina.

Izložbu je posjetio veliki broj studenata, profesora i predstavnika medija.

Izložba će trajati do 5. decembra 2016.

 

Top