Ambasador Republike Turske Nj. E. Haldun Koç održao predavanje brucošima IUS-a

Nj. E. Haldun Koç, ambasador Republike Turske, Prvi sekretar ambasade gosp. Oğuz Kılıç i ataše za obrazovna pitanja gosp. Vasi Ete, posjetili su Internacionalni Univerzitet u Sarajevu 10. oktobra 2018. godine kako bi održali predavanje IUS-ovim brucošima.

Ambasadoru je pred punom salom studenata toplu dobrodošlicu poželio Rektor IUS-a Ahmet Yıldırım, koji mu je zahvalio što je uprkos svojoj zauzetosti odvojio vrijeme da održi predavanje našim studentima.

Nj.E. gosp. Koç je studentima poželio sretan početak semestra i pohvalio je njihov izbor Internacionalnog Univerziteta u Sarajevu za nastavak školovanja. Ambasador je rekao da je IUS obrazovna institucija u Bosni i Hercegovini koja je priznata od ministarstva visokog obrazovanja Turske. U svom izlaganju je studentima dao uvod u Bosnu u Hercegovinu: historiju, državno uređenje, privredu, bilateralne odnose sa Republikom Turskom, kao i dugu tradiciju multikulturalnosti koja se očituje u dokumentu ahidaname Mehmeda II. Takođe je iskreno preporučio studentima da nauče Bosanski jezik.

Nakon ambasadorovog predavanja, gosp. Vasi Ete se takođe obratio studentima IUS-a, čestitao im na njihovom izboru jako kvalitetnog univerziteta. Također, studentima je dao korisne savjete za njihov studij u inostranstvu, objasnio im gdje pronaći potrebne informacije o administrativnivnim pitanjima, sa kakvim se problemima mogu suočiti i kako da ih riješe. Gosp. . Oğuz Kılıç je također studentima dao puno informacija o konzularnim poslovima koje će im zasigurno biti od velike koristi.

Top