Završna konferencija projekta „Modeliranje Edukacijskog Robota“ na IUS-u

Multiplier event- Modeling Educational Robot (MER) at IUS

Završna konferencija projekta „Modeliranje edukacijskog robota“ organizovana od strane vanrednog profesora dr. Muhameda Hadžiabdića i Nađe Beglerović, Ureda za sponzorisane projekte (OSP) je održana 13.10.2021. na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS). Projekat je finansirala Vlada Slovenije i Evropska komisija, a realizirali su ga sljedeći partneri: Internacionalni univerzitet u Sarajevu (BiH), Univerzitet u Ljubljani (Slovenija), Školski centar Novo Mesto (Slovenija), Muratpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (Turska), ITIS Polo Tecnico Fermi-Gadda (Italija) i AIJU Instituto Tecnológico (Španija).

Cilj projekta je bio da se razvije model edukacijskog robota sa pripadajućim nastavnim materijalima koji će se koristiti u planovima i programima srednjih škola. Program robotike će biti implementiran u tri partnerske škole u Sloveniji, Turskoj i Italiji. Robotika se pojavljuje kao neizbježna tema u modernim nastavnim planovima i programima osnovnih i srednjih škola. Osim što učenicima pruža puno zabave, ova oblast objedinjuje neke važne teorijske koncepte iz matematike, fizike i programiranja.

Docent dr. Tarik Namas je održao govor dobrodošlice za sve prisutne. Nakon toga, renomirani stručnjak iz oblasti robotike sa velikim međunarodnim iskustvom, prof. dr. Asif Šabanović je održao predavanje na temu „Robotika u 21. stoljeću“. Učesnicima su se također obratili i stručnjaci sa IUS-a koji su radili na projektu, vanredni profesor dr. Muhamed Hadžiabdić i asistent Ammar Hodža, te ih upoznali sa detaljima projekta. Više informacija o samom projektu možete naći na https://www.merproject.net/en/.

Na kraju simpozijuma, učesnicima su podijeljeni certifikati i nastavna sredstva koja će im pomoći u realizaciji nastave iz robotike.

Share