Završena Balkanska olimpijada iz informatike

U petak, 13. septembra 2013. u Sarajevu, uspješno je završena 21. Balkanska olimpijada iz informatike (BOI) za srednjoškolce. Olimpijadu je organizovalo Udruženje Informatičke olimpijade u BiH, u saradnji sa Internacionalnim univerzitetom u Sarajevu (IUS), a u ulozi pokrovitelja bio je Grad Sarajevo. BOI se održava svake godine od 1993. godine, a ovo je prvi put da je Bosna i Hercegovina domaćin. Na ovom takmičenju su se pored bh. takmičara pojavili i najbolji srednjoškolci iz oblasti informatike iz Bugarske, Grčke, Kipra, Makedonije, Moldavije, Rumunije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Turske i Tadžikistana.

Najbolje rezultate na takmičenju osvojio je Hristo Venev iz Bugarske, koji je osvojio maksimalnih 600 bodova. Ostali dobitnici zlatnih medalja su: Rares Buhai (Rumunija), Encho Mishinev (Bugarska), Ivan Stošić (Srbija), Marko Stanković (Srbija) i Yusuf Hakan Kalayci (Turska).

Srebrne medalje osvojili su: Dimitrije Erdeljan (Srbija), Momchil Peychev (Bugarska), Mihai Popa (Rumunija), Radu Voroneanu (Rumunija), Silviu Popescu (Rumunija), Alperen Yakut (Turska), i Kliment Serafimov (Makedonija).

Također, bronzane medalje osvojili su: Semih Basrik (Turska), Marko Baković (Srbija), Bojan Serafimov (Makedonija), Hristian Hristov (Bugarska), Rijad Muminović (BiH), Muhammed Burak Bugrul (Turska), Michalis Psalios (Kipar), Vasil Kuzevski (Makedonija), Luka Bulatović (Crna Gora) i Alexei Rusu (Moldavija).

Luka Bulatović iz Crne Gore je kazao da je BOI idealna prilika da se pokažu talenti i da učesnici podijele znanja sa vršnjacima koji imaju slična interesovanja.

Rijad Muminović, pobjednik na državnom bh. takmičenju iz informatike i osvajač bronzane medalje na ovom takmičenju, kazao je da je ulaganje u znanje važna investicija.

"Smatram da vrijedi ulagati u znanje, kao i da se rezultati pokažu kad-tad", istakao je Muminović.

Profesor IUS-a Haris Gavranović, izjavio je da će svi oni koji su na ovom takmičenju osvojili neku medalju imati priliku da upišu vrhunske svjetske fakultete.

"Ovdje je najveća koncentracija talenta i znanja u kompjuterskim naukama za učenike srednjih škola. Učenici su se takmičili za prestiž, jer onome ko osvoji medalju na ovom takmičenju, otvorena su vrata u svijetu na najboljim univerzitetima", rekao je Haris Gavranović.

Top