Tursko – bosanskohercegovački Forum o informacijskim i komunikacijskim tehnologijama

U ponedjeljak, 8.aprila 2019. godine održan je tursko – bosanskohercegovački Forum o informacijskim i komunikacijskim tehnologijama na Internacionalnom Univerzitetu u Sarajevu (IUS), koji su zajednički organizovale Regulatorna agencija za komunikacije BiH (RAK) i Agencija za informacijske i komunikacijske tehnologije Republike Turske, uz učešće mnogih predstavnika vlasti, akademije, kao i predstavnika mobilnih operatera Turkcell, Türk Telekom, BH Telecom, HT Eronet, i drugih.

Konferenciju je otvorio Dr. Ahmet Yıldırım, rektor Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, koji se zahvalio predstavnicima dvije agencije na dolasku i čestitao im na uspješnoj saradnji u organizaciji današnjeg foruma. Nakon njega, Ambasador R. Turske Nj. E. Haldun Koç rekao je da ovaj forum prestavlja odličan primjer saradnje dvije zemlje koje dijele historijske i kulturološke veze, i naglasio važnost informacionih tehnologija za razvoj društva, podizanje standarda, sveukupnog ekonomskog razvoja i blagostanja jedne zemlje.

Predrag Kovač , generalni direktor RAK-a, rekao je da je digitalizacija društva je proces koji se događa u svim razvijenim zemljama, te dodao da je saradnja sa inostranim agencija od izuzetnog značaja za BiH, kako bi se nove tehnologije što efikasnije primjenile: „Značajno je što mi u BiH imamo mogućnost da koristimo dostignuća drugih zemalja. Ono što isto tako želimo je da podijelimo svoja iskustva. Pošto smo sada u digitalnoj eri,IKT tehnologije će ordeđivati život svakog čovjeka, tako da je ovaj događaj od velikog značaja.“

Ömer Abdullah Karagözoğlu, predsjednik upravnog odbora turske Agencije za informacijske i komunikacijske tehnologije kazao je da u BiH postoji kapaciteti i potencijal za razvoj informacionih tehnologija, te da se u BiH trenutno razvijaju i programi visoke kvalitete koji privlače pažnju čak i u Silikonskoj dolini.  Dodao je i to da IKT obuhvata i sektore obrazovanja, medicine, bankarstva, itd. te da kao takav čini veliki dio nacionalnog dohotka jedne zemlje.

Na kraju programa otvorenja, obratio se i pomoćnik ministra transporta i infrastrukture Republike Turske, Dr. Ömer Fatih Sayan, koji je rekao: “Ovaj forum je jako važan sa aspekta pojačanja saradnje, jer će doprinijeti i daljem razvoju saradnje u informacionim i komunikacionim tehnologijama između Bosne i Hercegovine i Turske.” Dr. Sayan je u svom opširnom izlaganju kazao kako svijet doživljava potresne, revolucionarne transformacije upravo zahvaljujući razvoju IKT tehnologija, te da one imaju strateški značaj za svaku zemlju. Pošto smo svjedoci da je blagostanje veće u zemljama koje koriste IKT, naglasio je da je za BiH jako bitno uhvatiti ovaj talas promjene koji će u suprotnom kasnije biti jako teško sustići.Forum će se nastaviti danas i sutra, a završetak je planiran 9. aprila 2019. godine.

Top