Turski ministar prof. Eroglu posjetio IUS

Turski ministar okoliša i šumarstva, prof. Vejsel Eroglu je 26. i 27. marta 2010 godine bio u posjeti Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu. Tokom svoje posjete, prof. Eroglu se susreo sa gospodinom Hasanom Topalogluom predsjednikom Fondacije za razvoj obrazovanja u Sarajevu, prof.dr. Ademom Basturkom, predsjednikom Upravnog odbora IUS-a , gospodinom Alijom Rizvanbegovićem, članom Upravnog odbora Fondacije i prof.dr. Hilmijem Unlu, rektorom IUS-a. Uvaženi gost je također, obišao kampus IUS-a na Ilidži. Prof. Eroglu je bio impresioniran napretkom kampusa IUS-a i zaželio puno uspjeha Univezitetu.

Prvog dana svoje posjete, prof. Eroglu se, također, susreo sa studentima IUS-a u konferencijskoj sali. U vezi sa predstojećim zvaničnim otvaranjem kampusa IUS-a 5.aprila 2010.godine, prof. Eroglu je sa studentima podijelio svoja sjećanja vezana za osnivanje i razvoj Fondacije za razvoj obrazovanja u Sarajevu i IUS-a.

On je također savjetovao studentima da dobro iskoriste priliku koju imaju da studiraju u Bosni i Hercegovini. "Vi ste most između Bosne i Hercegovine i Turske" izjavio je prof. Eroglu, dodavši da student moraju služiti za primjer drugima pošto oni predstavljaju svoju zemlju. Prof. Eroglu je također izjavio da Internacionalni univerzitet u Sarajevu ima velike planove da postane istraživački centar regiona. On je zatim zatražio od studenata da razmisle kako oni mogu doprinjeti ostvarenju ovog cilja. Prof. Eroglu je završio svoj govor zahvalivši se osnivačima Univerziteta.

Drugog dana posjete prof. Eroglua, organiziran je sastanak sa akademskim i administrativnim osobljem IUS-a, tokom kojeg je ministar govorio o svom iskustvu na akademskom polju.

Top