Testiranje za stipendije na IUS-u: Učestvovalo 1400 maturanata iz cijele BiH

Testing for IUS Scholarships: 1400 BH Students Sat for Test

Svojim testiranjem za stipendije, Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) daje priliku mladim ljudima da steknu savremeno obrazovanje na engleskom jeziku, a uz to i razviju neophodne vještine kao budući mladi stručnjaci na različitim poljima.

Internacionalni univerzitet u Sarajevu je u petak 29. marta, s početkom u 14 sati, organizirao veliko testiranje za stipendije, a pravo polaganja testa imali su svi zaintresovani maturanti iz BiH i zemalja regiona. Kroz testiranje za stipendije koje se svake godine organizuje na ovom univerzitetu, Fondacija za razvoj obrazovanja Sarajevo (SEDEF) nastoji da što većem broj studenata iz BiH pruži mogućnost za studiranje na IUS-u.

Stipendije se dodjeljuju na vremenski period od 5 godina, i pokrivaju od 40% do 100% školarine. Ako student ne diplomira u tom periodu, stipendija se fiksira na 50%, neovisno od početne vrijednosti stipendije. Samo korisnici pune (100%) stipendije su obavezni održavati akademski uspjeh na izvjesnom nivou i oslobođeni su plaćanja školarine u Pripremnoj školi engleskog jezika za prvu godinu. 

Na današnje veliko testiranje za stipendije učešće je uzelo više od 1400 maturanata iz cijele BiH, kao i iz susjednih zemalja. Osim testiranja održan je ‘’Dan otvorenih vrata’’ gdje su svi prisutni učenici, njihovi roditelji i profesori imali priliku da se informišu o pet fakulteta i dvadeset jednom studijskom programu koje nudi IUS. 

Share