Svečano otvorena Međunarodna konferencija „Prvi svjetski rat, Osmansko carstvo i Balkan“

U srijedu, 17. septembra 2014. godine na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) svečano je otvorena Međunarodna konferencija pod nazivom „I svjetski rat, Osmansko carstvo i Balkan“. Ova Konferencija je imala za cilj da okupi brojne eminentne stručnjake i istraživače iz zemlje i inostranstva koji se godinama bave istraživanjem ovog izuzetno zanimljivog svjetskog fenomena koji je promijenio Europu i svijet.

Neke od posljedica I svjetskog rata, u oblasti medicine, geopolitike, načinu ratovanja i društvenim odnosima, osjećaju se i danas. Među brojnim gostima, bili su prisutni profesori, akademici i predstavnici relevantnih institucija. Konferencija je realizirana uz podršku prof. dr. Mesut Idriza (IUS), Istanbul Sabahattin Zaim univerziteta i T.C. Başbakanlik Yurtdişi Türkler. Učesnici Konferencije su brojni stručnjaci iz regiona i svijeta, koji će održati seriju predavanja o složenom pogledu na svijet koji se odnosi na činjenice o samom utjecaju koji je I svjetski rat ostavio na mnoge generacije.

Prisutnima se uvodnim riječima obratio i rektor Univerziteta, prof. dr. Yücel Oğurlu. ‘’Tokom Konferencije, istaknuti stručnjaci iz navedenog područja će ispitati niz važnih tema, kao i porijeklo nastanka I svjetskog rata, kroz osmanski put do rata, kao i gospodarske i finansijske aspekte rata i nacionalnih pokreta. Mi smo trenutno u godini kada se obilježava stogodišnjica od početka I svjetskog rata – koji predstavlja jedan zaista besmisleni događaj koji je promijenio sliku svijeta zauvijek. Događaj koji se desio ovdje u Sarajevu - atentat na austrijskog nadvojvodu Franza Ferdinanda predstavljao je neposredni okidač za rat '"- rekao je rektor Oğurlu.

Jedan od uvodničara i istaknutih gostiju Konferencije, bio je i rektor Istanbul Sabahattin Zaim univerziteta, prof. dr. Mehmet Bulut. On je u toku svog obraćanja naglasio značaj obilježavanja I svjetskog rata, kao značajnog razdoblja za Bosnu i Hercegovinu i region. IUS, kao visookobrazovna institucija je ponosan biti glavni organizator Konferencije ovog tipa i to zasigurno predstavlja okosnicu edukacijske nadogradnje iz oblasti historije i društvenih odnosa. Konferencija će trajati od 17. – 19. septembra na IUS-u i otvorena je za sve posjetioce.

Više informacija, možete pročitati na: ww1.ius.edu.ba

Top