Svečana ceremonija dodjele diploma 2019

U kasnim popodnevnim satima u petak, 21. juna 2019. godine Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) je odao priznanje devetoj generaciji diplomanata sa sva tri ciklusa studija za sav njihov rad i uspjeh na akademskom putovanju. Na svečanoj ceremoniji održanoj na otvorenom na kampusu univerziteta IUS, dodijeljene su diplome 275 diplomanata sa sva tri ciklusa studija (dodiplomskog, magistarskog i postdiplomskog), u prisustvu njihovih roditelja, rodbine i prijatelja, profesora, predstavnika lokalnih vlasti i istaknutih članova zajednice, predstavnika diplomatskog kora, te drugih prijatelja univerziteta.

Ceremonija je započela obraćanjem rektora, prof. dr. Ahmeta Yıldırıma, koji je izrazio ponos i sreću zbog svih diplomanta. U svom obraćanju, rekao je:

„Danas ste završili jednu fazu u svom životu. Ali, kraj jednog perioda je početak novog. Ispunili ste visoke standarde koje podrazumijeva visoko obrazovanje i naša je nada da će vam to znanje i oblikovanje koje ste dobili na IUS-u pomoći da budete nova generacija lidera  koju god da karijeru izaberete.“

Rektor Yıldırım je poželeo svim diplomantima svijetlu budućnost i uspjeh u ostvarivanju ciljeva, te zahvalio svim onim koji su ih pomogli tokom njihovog obrazovanja.

Gosp. Hasan Toplaoğlu, predsjednik Fondacije za razvoj obrazovanja Sarajevo, također je čestitao diplomantima:

„ U svoje ime čestitam svim onima, a ima ih 275, koji su ove godine diplomirali u nekom od tri ciklusa studija. Vjerujem da će se oni, nakon što su prešli hiljade kilometara da bi skupa učili i sklapali prijateljstva, vratiti u svoju domovinu da zidaju nove mostove među narodima i da će doprinositi prosperitetu svoje zemlje.“

Nakon njega diplomantima se obratio predsjednik Upravnog odbora prof. dr. Hasan Zuhuri Sarıkaya. On je podsjetio da IUS raste i da će od sljedeće akademske godine otvoriti progame sa dvojnom diplomom sa Tehničkim univerzitetom u Istanbulu, koji je se nalazi na 169 mjestu liste najboljih univerziteta svijeta, i dodao:

„Nadamo se i očekujemo da ćete, nakon što izađete iz ovih hodnika, ostati dio IUS-a, i doprinijeti njegovom razvoju tako što ćete dati svoj glas njegovim budućim koracima, sudjevati aktivno u njegovom budućem razvoju i rastu“.

Uvod u ceremoniju zaključen je obraćanjem načenika općine Ilidža Senaida Memića koji je izazvao oduševljenje kod prisutnih, te govorom Nj.E. Halduna Koça, Ambasadora Republike Turske, koji je također imao poruku za diplomante IUS-a, rekvši:

„Danas je vaš dan da proslavite svoj naporan rad i predanost koju ste uložili u proteklih nekoliko godina. Iako ste prošli kroz neke uspone i padove, današnji dan je dokaz da se sve to isplatilo. Život je proces i svi se krećete naprijed na svom putu. Svi ćete graditi svoj put. Budite hrabri da otkrijete nove pravce, nove živote, tehnologiju, ljude, sve. Mudro preuzmite rizike. I uvijek se osjećajte briljantnim, talentovanim i dragocijenim, naši mladi.”

Ceremoniji je prisustvovalo više od dvije hiljade ljudi. Kasno-popodnevni ambijent je bio ugodan i pun smijeha i radosti.

Tri najbolja studenta četiri fakulteta su također dobili priznanje za svoja izvanredna akademska postignuća, po redosledima od trećeg do najboljeg: sa Fakulteta umjetnosti i društvenih nauka najbolji su bili Faruk Obuća, Meho Porobić i Bedrija Šahbaz; sa Fakulteta menadžmenta i javne uprave Ajla Čengić, Hamza Smajić i Jamija Jamak; sa Fakulteta prirodnih i tehničkih nauka Mirela Musić, Amina Krdžalić i Bedrija Imamović; i na kraju sa Pravnog fakulteta Vezirka Salčin, Mediha Ibrahimović i Emir Ahmethodžić.

Najboljim studentom generacije 2019 proglašena je Bedrija Šahbaz, diplomantica studija Vizualne umjetnosti i dizajn vizualnih komunikacija.

Ove godine, rektor IUS-a je odlučio da postoji potreba da se uruče specijalna priznanja za tri diplomanta, i to Ismaila Ćidića, Nedima Sladića, i Hilal Yanık, koji su posebno spomenuti zbog izvanrednog doprinosa razvoju univerziteta, posvećenosti viziji i misiji IUS-a, te volonterski rad.

Koktel je upriličen za sve koji su prisustvovali ceremoniji, pa da su studenti, profesori i gosti imali priliku družili se, provesti vrijeme skupa i napraviti puno fotografija. Slavlje je trajalo do kasnih večernjih sati, i za sve goste je to bilo veče koje će se dugo pamtiti.

Top