Studentice IUS-a napravile aplikaciju za Historijski muzej BiH

Studentice Internacionalnog Univerziteta u Sarajevu napravile su aplikaciju za Historijski muzej Bosne i Hercegovine. Aplikacija je predstavljena na međunarodni Dan muzeja, u subotu 20. maja, 2017. god.

Džana Bašić, Amila Zimić and Rialda Spahić su studentice završne godine Kompjuterskih nauka i inžinjeringa na Internacionalnom Univerzitetu u Sarajevu. U periodu od oktobra 2016 do marta 2017, mlade programerke su razvile android mobilnu aplikaciju i web aplikaciju za administratora Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine. Razvoj aplikacije je bio u sklopu predmeta Posebne teme kompjuterskih nauka koje je mentorisala doc. dr. Jasminka Hasić-Telalović. Tokom razvoja, studentice su imale redovne posjete muzeju i sastanke sa direktoricom, gđicom Elmom Hašimbegović, kako bi aplikacija zadovoljila potrebe Online vodiča - android aplikacije muzeja koja će uskoro biti dostupna na Google Play Store-u, te web aplikacije za administraciju sadržaja mobilne aplikacije.

Sa svojom mentoricom, tri mlade dame izjavile su da im je velika čast da kao studenti predstave svoje znanje i svoj Univerzitet na ovakav način i da doprinesu dašak tehnologije bosanskoj kulturi. “Nije nepoznato da historijske vrijednosti u muzeju se sve rjeđe posjećuju i da su posebno mladi ljudi sve manje zainteresovani da uče o svojoj historiji. Mi živimo u vremenu pametnih telefona, te se nadamo da će naš rad inspirisati građane i turiste da posjete ovaj 70-godišnji muzej”, izjavile su programerke.

Aplikacija je nazvana "Historijski Muzej BiH" na Google Play-u.

Ovo je samo jedan od primjera da naša zemlja ima mnogo više potencijala nego što se govori o tome i da je budućnost svijetla sa ovakvim studentima koji su ujedno i vješti i strastveni kada je u pitanju rad za the kulturu. Hvala Amila, Rialda, Džana i dr. Jasminka što se borite za prave vrijednosti na najbolji način!

Top