Studenti mašinstva u posjeti energani na biomasu u Nemili, Zenica

Nemila visit

Studenti Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, predvođeni svojim profesorom, docentom dr. Ismarom Alagićem, direktorom Centra poslovne izvrsnosti – BECIUS, su posjetili energanu na biomasu u naselju Nemila kojom upravlja JP Grijanje d.o.o. Zenica. Posjeta je realizovana u okviru predmeta ME 411 Renewable Energy Technologies kojem prisustvuju i studenti koju su došli kroz program razmjene Erasmus+.

Navedeni predmet pohađaju studenti mašinstva Fakulteta prirodnih i tehničkih nauka (FENS) gdje izučavaju različite vidove korištenja obnovljivih izvora energije, među kojima se ubraja i biomasa. Ovim je nastavljena dobra praksa povezivanja IUS-a sa predstavnicima poslovne zajednice.

Želimo se zahvaliti gospodinu Vahdetu Drini, direktoru JP Grijanje d.o.o. Zenica i gospodinu Esadu Kruščiću, upravniku ovog preduzeća, koji su omogućili da navedena posjeta pruži studentima što više korisnih informacija. Instalisano postrojenje je opremljeno najsavremenijom opremom, snage 3 MW. Posebno je bila korisna razmjena iskustava sa studentima iz Francuske koji ovaj semestar slušaju na IUS-u.

Ovakva pozitivna praksa saradnje IUS-a sa privredom biće nastavljena i u narednom periodu.

Share