Studenti IUS-a predstavili prijedloge članovima Evropskog parlamenta

Od 24. do 26. aprila 2018. godine, Iman Hasanbegović, Ammina Bašović, Rabija Kruško, Leyla Hasanbegović i Ismail Ćidić, studenti IUS-a, posjetili su institucije Evropske Unije i predstavili prijedloge nekim od najuglednijih članova Evropskog parlamenta poput Eduarda Kukana, Cristiana Prede i Charlesa Tannocka.

Prijedlozi su bili konačni rezultat dvomjesečnog istraživanja koje su studenti IUS-a radili uz pomoć članova Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i profesora IUS-a.

Studenti su naglasili članovima Evropskog parlamenta da je od velike važnosti da EU ima značajnije prisustvo u Bosni i Hercegovini zbog rastućeg opasnog Ruskog utjecaja. Također, savjetovali su parlamentarce da je veoma važno da sve preostale države Zapadnog Balkana koje nisu članice Evropske Unije zajedno pristupe ovoj organizaciji kako bi se izbjegli dodatni problemi poput onih između Slovenije i Hrvatske.

Posjeta institucijama EU-a i debate koje su se održale ranije u Beogradu i Banskoj Bistrici dio je projekta u organizaciji MESA10 i Centra za euro-atlantske studije s kojima IUS sarađuje već nekoliko godina.

Top