Stručno obrazovanje i osposobljavanje (VET)

 

Zadovoljstvo nam je što možemo najaviti da je IUS / IUS Centar za cjeloživotno učenje izabran kao partnerska institucija za projektni prijedlog „INTERVET WB“ (Internacionalizacija VET sistema u zemljama Zapadnog Balkana), koji je objavljen u maju ove godine.

Zajedničku prijavu odobrila je Europska komisija, rangirajući je kao prvu od 12 prijedloga podnesenih na evropskoj razini i to nas čini vrlo ponosnim. Projekt INTERVET WB dio je inicijative Pilot VET shema mobilnosti za Lot 1- za zemlje proširenja EU i Afriku.

Privredna/Gospodarska Komora Bosne i Hercegovine je ko-partner iz naše zemlje

Lideri projekta su Uniser, Italija i Da Vinci College, Holandija.

Uniser je institucija koje je odgovorna za cjelokupno upravljanje projektom i koordinaciju, kao i za kvalitetu i održivost mobilnosti za polaznike. Da Vinci College, kao Europski centar stručnog obrazovanja, doprinijet će studijskim posjetima i obukama za nastavnike strukovnog obrazovanja i treningu menadžera.

Cilj ovog projekta je omogućavanje institucijama za stručno obrazovanje u zemljama EU da uspostave programe razmjene učenika i osoblja sa školama i centrima stručnog obrazovanja i osposobljavanja u zemljama zapadnog Balkana i u Turskoj.

Trajanje projekta je 42 mjeseca, sa budžetom od 2.000.000 eura.

Provedba projekta "INTERVET WB" počeće u januaru 2020. godine.

Top