Savjetnik turskog premijera Mustafa Şen održao predavanje na IUS-u

Mustafa Şen, glavni savjetnik premijera Republike Turske Binali Yıldırıma, Nj. E. Haldun Koç, Ambasador te zemlje u BiH, te predsjednik Unije evropskih turskih demokrata (UETD) Zafer Sirakaya posjetili su Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) u srijedu, 20. decembra 2017. godine. Prilikom posjete savjetnik premijera susreo se sa čelnicima univerziteta kao i studentima.

Uvažene goste dočekala je delegacija na čelu sa Rektorom Dr. T. Erkanom Türeom. Nakon sastanka sa upravom univerziteta, upriličeno je i predavanje za studente IUS-a, na kome je gosp. Şen govorio o identitetu i multikulturalnosti. Njegovo predavanje se posebno osvrnulo na bosanski kontekst i studente iz Turske koji studiraju u BiH.

“Bosna i Hercegovina i Turska su bratske zemlje, u kojem dva naroda koje dijele različiti identitet, ali i veže ista vjera” rekao je.

Gosp. Şen poručio je studentima iz Turske da je jedan od njihovih važnih zadaća studiranja u ovoj zemlji da savladaju prije svega bosanski jezik, a uz to i srpski i hrvatski.

“Ukoliko provedete pet godina u jednoj zemlji, ne trebate otići iz nje a da ne naučite njen jezik” rekao je. “Bez jezika ne možemo ni napraviti vezu između kultura i identiteta.”

Top