Sarajevo: Studenti iz 50 zemalja bogatstvo IUS-a, ustanove SEDEF-a ostaju BiH

Sarajevo: Studenti iz 50 zemalja bogatstvo IUS-a, ustanove SEDEF-a ostaju BiH

- Institucije koje je osnovala fondacija SEDEF ostat će Bosni i Hercegovini i narodima u njoj, poručio je Topaloglu

SARAJEVO (AA) – Lejla Biogradlija –

Internacionalni Univerzitet u Sarajevu (IUS) kojeg je 2004. godine osnovala Fondacija za razvoj obrazovanja Sarajevo (SEDEF) priprema se za novu školsku godinu i studente iz svih dijelova svijeta.

IUS s istaknutim prosvjetnim radnicima iz 20 zemalja među kojima su Bosna i Hercegovina, Turska, SAD, Velika Britanija, Njemačka, Australija, Makedonija, Poljska, Italija, Španija i Egipat, otvara vrata kvalitetnog obrazovanja.

Predsjednik SEDEF-a Hasan Topaloglu podsjetio je kako je Fondacija osnovana 2001. godine.

”SEDEF koji je u potpunosti osnovan kao fondacija, 2003. godine od Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo dobila je dozvolu za osnivanje IUS-a. Svoja vrata, sa 72 studenta otvorio je 2004. IUStrenutno na Ilidži ima svoj kampus koji se prostire na području od 73 hiljade metara kvadratnih”, izjavio je Topaloglu.

Podsjetio je kako je Fondacija nakon univerziteta otvorila predškolsku ustanovu, te osnovnu i srednju školu.

”Zajedno s predškolskom ustanovom u kampusu IUS-a, Osnovnom školom ‘Isa-beg Ishaković’ i koledžom ‘Maarif’ nudimo obrazovne ustanove od predškolskog uzrasta do doktorata”, kazao je Topaloglu.

Dodao je kako svakoj generaciji studenata nude mogućnost stipendiranja i da SEDEF u potpunosti djeluje kao fondacija bez ekonomskih interesa.

Izjavio je kako Fondacija djeluje u Bosni i Hercegovini kako bi pružala obrazovne usluge u zemlji.

”Naš cilj je razviti odnose između Turske i Bosne i Hercegovine te pripremiti podlogu za druženje mladih i sklapanje prijateljstava. Uz pomoć ovdašnjih studenata pomažemo u promociji Bosne i Hercegovine”, dodao je Topaloglu.

Naglasio je kako će institucije koje je osnovala fondacija SEDEF ostati Bosni i Hercegovini i narodima u njoj, kao što su ostale zadudžbine još od prije 500 godina.

Zamjenik rektora IUS-a Sencer Yeralan za Anadolu Agency (AA) izjavio je kako je riječ o univerzitetu koji pohađaju studenti različitih nacija i kultura.

”Ovdje imamo studente iz više od 50 zemalja. IUS ima posebno bogatstvo, a i Sarajevo je veoma lijep grad“, izjavio je Yeralan.

Nastava na Fakultetu prirodnih i tehničkih nauka (FENS), Fakultetu menadžmenta i javne uprave (FBA), Fakultetu umjetnosti i društvenih nauka (FASS), Pravnom fakultetu (FLW) i Edukacijskom fakultetu (FEDU) je isključivo na engleskom jeziku.

Dodao je kako studenti imaju mogućnost promjene odsjeka.

”Studenti na prvim godinama studija imaju obavezne i izborne predmete, a u kasnijim godinama časove koji su usmjereni ka specijalizaciji. Tako se studentima nudi određena fleksibilnost”, dodao je Yeralan.

Podsjetio je i na saradnju s Tehničkim univerzitetom u Istanbulu (ITU).

Dodao je kako skladno s globalizacijom škole sklapaju bilateralne sporazume, a sljedeći korak je davanje dvije diplome.

”Ponosni smo što sarađujemo s ITU-om koji je prestižan univerzitet u svijetu. Želimo napraviti program naročito na poljima inžinjeringa i tehničkog sektora. Imat ćemo aktivnosti i kada je riječ o zdravstvenim studijama. Potrebno je postići dogovor s bolnicama. To je nešto što naši studenti žele”, dodao je Yeralan.

Univerzitet za zdravstvene nauke, Istanbul i Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) su takođe pripremili Memorandum o Razumijevanju (MoR), potpisujući preliminarni protokol u subotu, 19. maja 2018. godine u prostorijama IUS-a.

Potpisivanje Memoranduma o razumijevanju omogućiće IUS-u i Univerzitetu Zdravstvenih Nauka da organizuju duple programe visokog obrazovanja na području Medicinskog fakulteta, Fakulteta zdravstvenih nauka, Stručne škole zdravstvenih službi i Instituta za zdravstvene nauke.

Studentica Busra Durak izjavila je kako se za IUS odlučila kako zbog međunarodno priznate diplome i mogućnosti studija na stranom jeziku.

”To što se škola nalazi u Bosni i Hercegovini je prednost jer je u Evropi i blizu svim mjestima”, pojasnila je studentica iz Turske.

Dodala je kako imaju priliku naučiti i bosanski jezik.

”Imamo priliku naučiti dva jezika, a IUS je jedan od najboljih univerztiteta na Balkanu”, dodala je.

Belmin Godinjak namjerava studirati kompjuterski inžinjering jer je uvjeren da to zanimanje ima budućnost u BiH.

Godinjak je dodao i kako IUS nudi mogućnost studija u inostranstvu i da će moći dobro naučiti engleski jezik.

Na IUS-u danas studira oko 1.700 studenata iz 56 zemalja.

Top