Rialda Spahić, studentica IUS-a,volonterski podučava djevojčice i djevojke IT sposobnostima

IUS student Rialda Spahić voluntary teaches girls in an ITGirls project

U ponedjeljak, 1. augusta 2016. godine, u Srebrenici je počeo prvi besplatni trening iz osnova programiranja za djevojčice i djevojke. Već pomenuti trening organizuje Incijativa IT Girls  za djevojke i djevojčice iz regije Birač. Jedan od predavača bila je i Rialda Spahić, studentica IUS-a, koja je pomogla realizaciju projekta.

U periodu od 1. do 5. augusta u prostorijama Narodne biblioteke Srebrenica, 11 djevojčica i djevojaka iz Srebrenice i Bratunca imat će priliku raditi na vlastitim web aplikacijama kroz programske jezike HTML, CSS i Java Script.

Radionice su osmišljene da polaznice praktično rade u grupama i na taj način budu uključene u proces izrade web sajta. Ovaj trening obuhvatit će i druge segmente obuke kao što su timski rad, komunikacija i javno predstavljanje i zaštita lozinki na internetu. Nesebičnu podršku projektu su dale i sljedeće organizacije: UN u Bosni i Hercegovini, UNDP BiH, UNICEF BiH i UN Women BiH.

Rialdin primjer pokazuje da je kolektiv Internacionalnog univerziteta u Sarajevu uvijek prvi u širenju znanja i društveno odgovornih projekata. 

Share