Proslava Dana državnosti Bosne i Hercegovine

Celebrating the Statehood Day of Bosnia and Herzegovina

U ponedjeljak, 4. decembra 2023. godine, u čast proslave Dana državnosti Bosne i Hercegovine, Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) je organizovao višestran događaj, koji je obuhvatio veliki broj aktivnosti, uključujući prezentacije Kluba umjetnosti i poezije te zanimljivu panel diskusiju pod nazivom "Budućnost, sadašnjost i prošlost BiH – Različite perspektive studenata".

Klub umjetnosti i poezije, koji se sastoji od talentovanih studenata našeg univerziteta, predstavio je svoje kreativne radove čime su istakli bogato kulturno tkivo Bosne i Hercegovine. Publika je imala priliku uroniti u umjetničke izraze Benjamina Ahmedbegovića i Maide Avdić, što je pružilo jedinstveni pogled na historiju zemlje, identitet te savremene izazove.

Jedna od glavnih tačaka događaja je bila aktivna panel diskusija koju su vodili naši studenti Ajna Mešić, Alma Ramić i Tarik Zulum. Diskusija pod nazivom "Budućnost, sadašnjost i prošlost Bosne i Hercegovine" je bila platforma za različite perspektive studenata o kompleksnom putovanju Bosne i Hercegovine prema neizvjesnoj budućnosti. Naši panelisti su istražili historijski kontekst, savremene izazove i buduće aspiracije nacije, pri čemu su ponudili raznolike poglede.

Docent dr. Jahja Muhasilović je moderirao diskusiju i vodio razgovor kroz različite dimenzije državnosti Bosne i Hercegovine. Promišljeni i zanimljivi doprinosi naših panelista očarali su publiku, te ih inspirisali da aktivno učestvuju u diskusiji i potakli na dublje razumijevanje složenih dinamika oblikovanja narativne priče naše zemlje.

Zaključna poruka odjeknula je kao poziv na akciju, potičući nastavak dijaloga, empatiju i zajedničke napore u prevladavanju izazova te slavljenju raznolikosti koja čini Bosnu i Hercegovinu jedinstvenom. Naši panelisti ostavili su publiku s osjećajem odgovornosti, I potakli svakoga da aktivno učestvuje u našoj sadašnjosti, a još više budućnosti.

Ovaj događaj na IUS-u je pokazao snagu obrazovanja i otvorenog dijaloga u izgradnji povezanije zajednice, što je ojačalo ulogu univerziteta kao središta intelektualnog istraživanja i inspiracije za promjene.

Share