Promocije knjige "Arhitektonske konstrukcije"

U ponedjeljak, 3. juna 2013. godine, na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) održana je promocije knjige "Arhitektonske konstrukcije: principi, sistemi i materijali", autora vanrednog profesora na programu Arhitektura Fakulteta tehničkih i prirodnih nauka IUS-a, dr. Edina Jahića.

Promotori knjige bili su uvaženi profesori sa Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu, prof. dr. Ahmed Hadrović i doc. dr. Nerman Rustempašić. Promociji knjige prisustvovali su i rektor IUS-a, prof. dr. Özer Çınar, kao i mnogi profesori, studenti i ostali gosti.

Knjiga dr. Jahića nudi osnovne informacije, definicije i pojmove u građenju zgrada, procesu temeljenje jedne zgrade, konstrukcijama zgrada prema vrstama materijala, te daje objašnjenja za sve radove, tehnike i sisteme koji slijede nakon završetka grube konstrukcije zgrade (od pokrivanje krovova, fasadnih sistema i materijala, do završnih radova).

"Vjerujem da će sadržaj knjige dr. Jahića predstavljati nezaobilazno štivo u nastavnom procesu programa Arhitektura, koji će koristiti ne samo studentima, nego i arhitektama i inžinjerima u praksi", rekao je u svom izlaganju rektor IUS-a, prof. dr. Özer Çınar.

"Već dugi niz godina na našim prostorima osjeća se nedostatak odgovarajuće savremene stručne literature iz kompleksne materije kao što su arhitektonske konstrukcije, tako da je pojavljivanje ove publikacije veoma dobrodošlo. IUS je počastvovan objavljivanjem jedne ovakve knjige", rekao je u svom inspirativnom izlaganju uvaženi prof. Hadrović.

O važnosti objavljene knjige, posvjedočio je i doc. dr. Rustempašić, koji je istakao njenu sadržajnu vrijednost i jednostavnu koncepciju.

"Psusi su čitki, pitki i inžinjerski napisani, s prikladnim tehničkim ilustracijama, fotografijama i neophodnim tabelarnim podacima na bosanskom i engleskom jeziku. Ova knjiga je neprocjenjiva i korisna, vjerujem da će postati obavezna literatura na univerzitetima u BiH i u regionu", istakao je dr. Rustempašić.

Top