Premijera dokumentarnog filma i izložba infografika

U srijedu, 24. februara 2016 godine u galeriji Internacionalnog univerziteta u Sarajevo u 10:30 svečano je otvorena izložba infografika grupe CREDU (Creative Education) koju je osnovala Dr. Lejla Panjeta. Izložba pod nazivom Teorija filma i vizuelnih umjetnosti je otvorena kratkim dokumentarnim filmom Diznijevo mračno  kraljevstvo, koji na kontroverzan način govori o tvorcu bajki naše generacije. Infografike iz teorije filma i vizuelnih umjetnosti nastale su prema istraživanjima i objavljenim radovima profesorice Panjeta, a glavna dizajnerica je Zlata Delić. Teme radova su iz oblasti filmskih i kulturoloških studija, a projekat je podržalo Kantonalno ministarstvo kulture i sporta. Tom prilikom ministar Kurić je posjetio IUS, te istakao kako je obrazovanje i akademski pristup umjetnosti od izuzetnog značaja za temeljnu profesionalnu praksu u vizuelnim i filmskim umjetnostima, a naročito  za mlade autore i umjetnike.

CREDU je grupa autora, univerzitetskih istrazivača i vizuelih umjetnika IUS-ovog studijskog programa VACD. Profesori i diplomirani studenti  zajedno rade na projektima dizajna i filma za jedan jednostavan cilj: napraviti učenje u filmskim studijima i vizulenim umjetnostima jednostavnim, razumljivim, vremenski kraćim, sažetim i vizuelno primamljivim. Pronalaženje novih metoda mapiranja u vizuelnom memorisanju na različite teme o filmskim studijama i teoriji umjetnosti jeste osnovni zadatak projekata kratkih dokumentarnih filmmova, infografičkih postera i prezentacija.

Autor istraživanja, scenarija i tekstova je Lejla Panjeta, a autori illustracija i dizajneri su Zlata Delić, Roman Sulejmanpašić, Mustafa Furkhan Hizir, Muhamed Suicmez, Haris Heljo i Emir Hambo. Scenarista i producent filma je Lejla Panjeta, a reditelj Emir Klepo.  Premijera filma je istovremeno prikazana i na BH filmskom portalu filmofil.ba.

“Želimo vam razumjevanje učiniti jednostavnijim i interesantnijim!” – poručuje CREDU sa svojim prvim projektom.

Top