Potpisana EURAXESS Deklaracija

U četvrtak 5. aprila 2012. godine prof. dr. Özer Çınar, rektor Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, prisustvovao je u prostorijama Rektorata Univerziteta u Sarajevu jednodnevnom seminaru, koji je održan s ciljem da se detaljnije objasni koja se prava i obaveze stiču učešćem u nacionalnoj EURAXESS mreži.

Istaknuto je da EURAXESS mreža ima za cilj uspostavu održive organizacione strukture mreže servisnih centara u BiH, što bi omogućilo jednostavan pristup informacijama i uslugama za istraživače iz Evrope i cijelog svijeta, koji žele ostvariti naučnu karijeru u Evropi.

Pored ostalih učesnika, seminaru su prisustvovali i na istom prigodnim riječima se obratili i prof. dr. Hazim Bašić, prorektor za naučnoistraživački rad Univerziteta u Sarajevu , gospodin Dalibor Drljača, nacionalna kontakt tačka za mobilnost istraživača i regionalne programe, gospodin Đorđe Markez, generalni sekretar Univerziteta u Banjoj Luci, gospodin Ammar Miraščija, šef Odsjeka za nauku Ministarstva civilnih poslova BiH, i gospodin Stamenko Mijatović, portal administrator EURAXESS centra BiH.

Tokom seminara, prof. dr. Özer Çınar, je sa predstavnicom EURAXESS centra BiH, gospođom Marinom Radun, potpisao Deklaraciju o prihvatanju EURAXESS ciljeva.

Potpisivanjem Deklaracije IUS je napravio značajan korak u stvaranju mogućnosti za razvijanje kvalitetnog naučnog rada, te time izrazio svoju spremnost za saradnju sa drugim univerzitetima u Evropi i svijetu.

Top