Porsche BH predstavio električna vozila na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu

event photo

Svjetski lider na tržištu u premijskom segmentu automobilske industrije u Bosni i Hercegovini, Porsche BH je posjetio Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) u četvrtak 19. maja 2022. godine. Od osnivanja kompanije 1930-ih, Porsche je sinonim za luksuz, razvoj, inovacije, održivost i odgovornost.  

Događaj koji je organizovan u saradnji sa Porsche BH je imao dvije panel diskusije o najnovijim trendovima u sektoru električnih vozila, izložbu električnih vozila i kviz sa nagradama za studente IUS-a. Nakon pozdravnog govora vanrednog profesora Edina Jahića, dekana Fakulteta prirodnih i tehničkih nauka, gospodin Imran Stambol, direktor brenda AUDI se obratio publici i ogovorio o Porscheu kao lideru u razvoju automobilske industrije i automobilu poznatom širom svijeta. Nakon toga je profesor emeritus na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, dr. Asif Šabanović održao prezentaciju o historijskom razvoju automobilske industrije i očekivanjima koja imamo o budućnosti uključujući povećanu upotrebu umjetne inteligencije i robotike u proizvodnji.

Prva panel diskusija je bila posvećena poslovanju i IT sektoru automobilske industrije, a panelisti su bili: gosp. Haris Muratović, direktor brenda MOON; gđa Arnela Salkić, IT direktor u Porsche BH; gđa Maela Ajnadžić, servisiranje/briga za korisnike u Porsche BH; vanredni profesor dr. Kanita Karađuzović-Hadžiabdić, program koordinator za studijski program Računarske nauke i inžinjering; Edin Žiga, student treće godine na studijskom programu Softverski inžinjerig na IUS-u i Nedim Kunovac, student treće godine na studijskom programu Računarske nauke i inžinjering na IUS-u. Panelisti su razgovarali o potencijalima BiH za promovisanje upotrebe električnih auta, te smjer zemlja ka održivijoj budućnosti.

Druga panel diskusija je bila više usmjerena na mehaničke i električne aspekte automobilske industrije. U ovoj panel diskusiji, publika je imala priliku čuti gosp. Jasmina Lučkina, direktora projekta za elektronsku mobilnost; docent dr. Tarika Namasa, program koordinatora za studijski program Elektrotehnika i elektronika; Šejlu Džakmić, doktoranticu na elektrotehnici; Ammara Hodžu, doktoranta na mašinstvu; Farah Memić, studenticu postdiplomskog studija na eletkrotehnici i Aidu Bevrnju, studenticu četvrte godine elektrotehnike na IUS-u. Panelisti su se složili da su inovacije i napredak mašinskih i softverskih aspekata pomogao stvoriti novu generaciju vozila koja će biti održivija i bolja za naš okoliš.

Sam događaj kao i teme o kojima se razgovaralo su pobudile veliki interes među studentima IUS-a koji su rado učestvovali u oranizovanom panelu i kvizu koji je kasnije priredilo osoblje Porsche BH.

Događaj je završen izložbom električnih auta na kampusu IUS-a gdje su studenti imali priliku steći iskustvo iz prve ruke o najnovijim modelima električnih auta iz Porsche BH.

Share