Otvorena 4. međunarodna ljetna škola Učenje iz prošlosti

Danas 3, jula 2017. godine u Bošnjačkom institutu u Sarajevu je održana ceremonija otvorenja 4. međunarodne ljetne škole “Učenje iz prošlosti 1995-2017: (Ne) naučene lekcije?”. U okviru  ceremonije otvorenja ljetne škole održana je i radionica pod nazivom “Voicing the Unspeakable: Arts and Artist after Genocide.”

Internacionalni univerzitet u Sarajevu domaćin je 4. ljetne škole koja se održava od 3. do 16. jula 2017. godine.  Cilj ljetne škole je da doprinese u procesu sučeljavanja sa prošlošću, procesima pomirenja i uspostave tranzicijske pravde u Bosni i Hercegovini kao i regiji. Škola će sadržavati lekcije koje su (ne)naučene i zašto se historijski proces ponavlja. Pronalazeći razne putanje kako i šta studenti ili istraživači mogu naučiti iz bliske prošlosti s ciljem da se suprotstave izazovima sadašnjosti, Internacionalni univerzitet u Sarajevu promoviše ideju obrazovanja kao osnovno sredstvo pomirenja i posrednik pozitivne društvene promjene u poslijeratnoj državi kao što je Bosna i Hercegovina.

Dr. Hariz Halilovich je tim povodom danas na IUS-u održao  predavanje na temu: “From Ethnic Diversity to Ethnic Cleansing and Genocide: The Breakup  of Yugoslavia and the War in Bosnia” (Od etničke raznolikosti do etničkog čišćenja i genocida: Raspad Jugoslavije i rat u Bosni).

Program ljetne škole organizovan je kroz kombinaciju predavanja, radionica, izleta, posjeta relevantnim institucijama, uvod u vladine i nevladine organizacije te sudjelovanje u društveno-kulturnim aktivnostima i događajima.Top