Orijentacijski dan za studente koji idu na razmjenu u Tursku

Veliki broj studenata i profesora Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS) izrazio je interes za učestvovanje u internacionalnim programima razmjene, kao što su Erasmus+, Mevlana program i drugi. S tim u vezi, Ured za međunarodnu saradnju (IRO) IUS-a je u narednom periodu planirao organizovati seriju predavanja u cilju boljeg informisanja i pružanja adekvatnih informacija kandidatima zainteresiranim ili već selekcionisanim za razmjenu u inostranstvu. Prvo u seriji planiranih predavanja u ovoj godini održano je u četvrtak, 12. januara 2017. godine, u velikom amfiteatru IUS-a. PredavanjeOrijentacijski dan bilo je namijenjeno studentima IUS-a koji su odabrani da idu na razmjenu u Tursku, u proljetnom semestru 2017, u okviru Erasmus+ programa razmjene.

 Nakon prezentacije i korisnih uputa za razmjenu od strane IRO-a, prisutne studente pozdravio je rektor IUS-a, prof. dr. Tahsin Erkan Türe, koji je čestitao studentima na osvojenoj stipendiji, te rekao da je razmjena idealna prilika za mlade ljude da prošire svoja znanja i obogate svoje obrazovno, lingvističko i kulturno iskustvo kroz susret sa svojim vršnjacima iz drugih zemalja. Rektor Türe je ohrabrio studente i pozvao ih da iskoriste svoju šansu i ponuđene mogućnosti za usavršavanje na prestižnim turskim univerzitetima. 

Osim uposlenika Ureda za međunarodnu saradnju IUS-a, na skupu su bili prisutni i studenti  koji su već učestvovali na Erasmus+ ili Mevlana razmjeni u Turskoj prošle godine. Oni su podijelili svoja bogata i praktična studentska iskustva iz raznih turskih gradova, te prenijeli novoizabranim studentima dio živopisne atmosfere sa svojih putovanja. Tokom procesa odabira kandidata u posljednjih 9 mjeseci, među velikim brojem prijava, odabran je ukupno 41 student za Erasmus+ razmjenu u Tursku, u akademskoj 2016/17 godini.

Interesovanje studenata za razmjenu se izuzetno povećalo u odnosu na prošlu akademsku godinu, kada je na Erasmus+ razmjeni u Turskoj učestvovalo 8 studenata IUS-a.

Top