Održana nova sesija "Ambassador Talk" sa ambasadorom Turske u BiH

U četvrtak, 23. oktobra 2014. godine, na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS), održana je 9. po redu sesija ‘’Priče ambasadora’’ u organizaciji Ureda za međunarodnu saradnju (IRO). Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini, Nj.E.  Cihad Erginay održao je predavanje na temu: Tursko-bosanski odnosi u sferi socio-kulturološke i ekonomske dimenzije’’.

Na sesiji su bili prisutni mnogobrojni gosti, profesori i studenti koji su iskazali veliki interes da poslušaju zanimljive priče iz perspektive ambasadora čije se porijeklo usko veže za Bosnu i Hercegovinu, i ove prostore. U toku predavanja, ambasador Erginay se kratko osvrnuo na historijsko-kulturne poveznice Republike Turske i Bosne i Hercegovine, kako iz vremena Osmanskog carstva, tako i nakon njega. On je naglasio da je Republika Turska veliki prijatelj naše zemlje i da je izuzetno važno naglasiti činjenicu da u Republici Turskoj od 1923. do danas živi više od 4 miliona Bosanaca i Hercegovaca.

Nakon završene prezentacije, uslijedila su i tematska pitanja prisutnih gostiju, koji su željeli da iskoriste ovu priliku, te da razgovaraju sa ambasadorom o historijskom i kulturološkom naslijeđu koje je prisutno u BiH, te kako i na koji način Turska podržava ulazak Bosne i Hercegovine u Euroatlantske integracije.

Top