Obraćanjem rektora IUS-a otvorena Međunarodna ljetna škola 2016: Učimo iz prošlosti

U bošnjačkom institutu Fondacija Adil Zulfikarpašić danas je svečano otvorena Međunarodna ljetna škola 2016 pod nazivom “Učimo iz prošlosti: Istraživanje uloge tranzicijske pravde u procesu obnove povjerenja u postkonfliktnom drustvu.

Rektor IUS-a Prof. dr. Yücel Oğurlu svečano je otvorio ceremoniju poželjevši dobrodošlicu učesnicima, partnerima ovog projekta, akademskom osoblju te mnogobrojnim gostima.

“Kao rektor ovog univerziteta osjećam se privilegovanim što je Internacionalni univerzitet Sarajevo domaćin i partner ovog značajnog projekta. Mi uvijek podržavamo i podržavat ćemo programe koji će doprinijeti napretku mladih ljudi i uključenost u razvoj zajednice u kojoj žive. Također dozvolite mi da izrazim svoju zahvalnost našim partnerima YTB (Predsjedništvo za Turke u inostranstvu i srodne zemlje pri Vladi Republike Turske), Konrad Adenauer Stiftung i DAAD na njihovoj nesebičnoj podršci.”

Cilj ove ljetne škole je doprinijeti procesu suočavanja sa prošlošću, procesu pomirenja, te pristupima tranzicione pravde u Bosni i Hercegovini i regiji. Izučavanjem naćina kojima se ući iz prošlosti kako bismo se suočili sa izazovima sadasnjosti, IUS promoviše ideju obrazovanja kao osnovnog sredstva pomirenja i zagovarača pozitivne društvene promjene u postkonfliktnoj državi.

Sveukupni cilj ljetne škole je naglasak na prijašnje akademske i profesionalne radove, te istraživanje o suočavanju sa proslošču, tranzicionoj pravdi, te pomirenju u postkonfliktnim društvima.

Jedan od predavača na ovoj ljetnoj školi je profesor Haris Halilović koji radi i predaje u Australiji, a već treću godinu dolazi u Bosnu da bi učestvovao u ovom projektu.

Rektor IUS-a, Prof. dr. Yücel Oğurlu istakao je posebnu zahvalu Zuhal Guvener, direktorici IUS Life Long Centra, višem asistentu Nerkezu Opačin, odsjeku međunarodnih odnosa Fakulteta biznisa i administracije, pravnom fakultetu IUS-a, te svim učesnicima na odličnoj organizaciji.

Ljetna škola će trajati dvije sedmice a učesnici će imati priliku  da nauče mnogo novih stvari koje će ih pripremiti za buduće izazove.

 

Top