Nina Mučibabić, naša predstavnica na EuroSTAR-u

Nina Mučibabić je studentica kompjuterskih nauka i inžinjeringa na Internacionalnom Univerzitetu u Sarajevu (IUS). Pored svojih obaveza na fakultetu, ova vrijedna studentica je inicijatorica “Sarajevo QA Crew”-a, i radi freelance kao mladi stručnjak za osiguravanje kvaliteta softvera.

Povod za intervju bilo je Ninino osvajanje prvog mjesta na evropskom takmičenju “TeamSTAR”, čija je glavna nagrada bila besplatno učešće na najvećoj konferenciji za testiranje softvera u Evropi  “EuroSTAR”, koja će se održati od 12. do 15. novembra u Holandiji, u Hagu.

IUS: Možeš li nam reći nešto više o takmičenju TeamSTAR na kojem si osvojila prvo mjesto, kakvo je to takmičenje?

Takmičenje TeamSTAR  organizuje konferencija EuroSTAR, inače najveća evropska konferencija o testiranju softvera, koja će ove godine doživjeti svoje 26. izdanje.

Zadatak je bio da se organizuje lokalna edukacija čija je tematika vezana za software QA, odnosno osiguravanje kvalitete softvera. Događaj je bio jako uspješan, veoma posjećen, a naposljetku je stigla i nagrada.

 Lijepo je znati da je vrh evropskog software QA-a prepoznao kvalitetu aktivnosti, koja je zapravo krenula od inicijative jedne studentice iz male BiH. QA događaj “Let’s test together” proglašen je najboljim od svih ostalih lokalnih edukativnih događaja u cijeloj Evropi.

IUS: Opiši nam kako je izgledao sam QA događaj “Let’s test together”.

Na događaju smo imali 4 prezentacije i 6 govornika iz kompanija Softhouse Balkans, Comtrade, TONI Digital Insurance AG i Ministry of Programming. Naglasak je bio na temama „software testing life cycle“, ali se govorilo i o „software development life cycle“ jer u suštini to ne ide jedno bez drugog. Događaj je bio vrlo interaktivan i učestvovalo je preko 70 QA profesionalaca i entuzijasta iz cijele Bosne i Hercegovine.

Kompanija Softhouse Balkans mi je dala maksimalnu podršku na kojoj sam iznimno zahvalna.  Mnogo sam se trudila i dala sam sve od sebe da organizujem kvalitetan edukativni događaj. Na kraju se zaista sav trud isplatio.

IUS: Kao pobjednica TeamSTARa osvojila si učeće na prestižnoj EuroSTAR konferenciji na koju putujes 15. novembra. Zašto je taj događaj važan za tebe i kakva su ti očekivanja?

Prvenstveno mi je čast što ću biti jedina predstavnica IUS-a i naše BiH na ovom važnom događaju.

Jako sam sretna što ću se uskoro naći u samom srcu testing zajednice. Jedva čekam da čujem sve o novitetima u toj oblasti i da to znanje i praktično primijenim u sklopu radionica na konferenciji. Sama činjenica da ovu konferenciju svake godine posjeti oko 1000 ljudi meni je fascinantna, pa se u stvari najviše radujem novim poznanstvima, posebno upoznavanju i druženju s eminentnim stručnjacima iz oblasti testiranja i osiguravanja kvalitete softvera.

IUS: U pauzama između obaveza na fakultetu našla si vremena iza druge inicijative.

Moju svakodnevnicu čini niz aktivnosti i trudim se uvijek da sve svoje ideje realizujem.

Prije nekoliko mjeseci sam primijetila da u našem okruženju još nemamo pravu software QA zajednicu, iako je struka QA inžinjera popularna i deficitarna (čak i kad su u pitanju QA juniori). QA događaji su potrebni kako bi mladi mogli dobiti dodatnu edukaciju, motivaciju i podršku. To će im omogućiti inicijativa koju sam pokrenula - Sarajevo QA Crew. Već smo organizirali jedan jako uspješan jesenji događaj, a planira se i naredni, zimski QA događaj.

Također, već 9 godina imam svoj brend nakita koji se zove ni_nakit i to je također jedna od aktivnosti koja me mnogo usrećuje.

Top