Na IUS-u podijeljeni bajramski paketi jetimima iz Zenice i Tuzle

U srijedu, 29. juna 2016. godine, na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu upriličena je dodjela humanitarnih paketa za jetime iz Zenice i Tuzle.

Organizatori i sponzori ove humanitarne aktivnosti su Türkiye Diyanet Vakuf, Ataše za vjerske poslove pri Ambasadi Republike Turske u BiH i turska humanitarna organizacija Kiyader.

Kiyader organizaciju predstavljali su Yunus Demirbas, Naida Gego, Melina Ahmetović, Ergun Ozbay i dr.

Ukupno 130 jetima imat će priliku da na prvi dan Bajrama obuče novu odjeću i ovaj dan provedu s barem jednom brigom manje.

Branislav Dilber, direktor ustanove Dom porodica iz Zenice, i Amra Fajić, pedagogica Doma za nezbrinutu djecu u Tuzli, zahvalili su se donatorima i organizatorima na vrijednim paketima.

Rektor IUS-a prof. dr. Yücel Oğurlu izrazio je svoje zadovoljstvo što je još jedna humanitarna aktivnost uspješno sprovedena na IUS-u u saradnji s drugim organizacijama. Podsjetio je i kako humanitarno udruženje provodi aktivnosti na davanju pomoći, redovnoj posjeti jetimima, dodjeli kurbana te pomoći porodicama u stanju socijalne potrebe.

"Ovo udruženje osnovali smo prije šest godina u Istanbulu. Bilo nas je oko desetak prijatelja. Počeli smo pomagati učenike i studente koji su bili u dijaspori. Kroz ovih šest godina dali smo preko 650 stipendija. U Africi, u Gani smo otvorili osnovnu i srednju školu. Konstantno, u četiri različite države smo organizovali klanje kurbana. Imali smo organizaciju za nezbrinutu djecu u Azerbejdžanu. Ovdje pokušavamo raditi sa našim volonterima, da pomognemo institucijama za nezbrinutu djecu, da pomognemo materijalno, ali svakako da budemo jedna moralna podrška. Danas smo ovdje završili jedan od najvećih projekata koji smo uradili ovdje u BiH", naglasio je rektor Ogurlu.

Ataše za vjerska pitanja u ambasadi Republike Turske u BiH Hasan Atli mališane iz Zenice i Tuzle nazvao je "najdražom, najboljom i najuspješnijom generacijom".

Top