Na IUS-u održano predavanje "Rusko-ukrajinski rat: Regionalni i globalni utjecaji"

event photo

Dr. Gretchen Knudson Gee, profesorica na Univerzitetu Sjeverna Arizona u SAD-u je posjetila Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) i održala sadržajno predavanje pod naslovom "Rusko-ukrajinski rat: Regionalni i globalni utjecaji" u utorak, 17. maja 2022. godine. Predavanje je bilo o veoma važnoj temi ruske invazije na Ukrajinu i njenim utjecajima na zemlje širom svijeta.

Nakon uvodnog govora koji je održao docent dr. Aliaksandr Novikau sa Odsjeka međunarodnih odnosa i javne uprave na Fakultetu menadžmenta i javne uprave, dr. Gee je nastavila sa izlaganjem svojih pretpostavki kako će trenutna situacija u Ukrajini utjecati na ravnotežu sila u svijetu. Prema dr. Gee, ovaj trenutni rat će najvjerovatnije ojačati zapadni blok, odnosno Sjevernoatlantski pakt (NATO) koji je dobio veliku podršku i interes zemalja kao što su Švedska i Finska, a koje su ranije oklijevale da se mu se pridruže. Pored toga, dr. Gretchen pretpostavlja da će ovaj rat također potaknuti i antizapadni blok posebno Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, zemlje koje se otvoreno izjašnjavaju drukčijim od Zapada.

Evropske zemlje su pokazali ogromno razumijevanje i podržali Ukrajinu osuđivanjem zločina koje su počinile ruske snage, te intenzivnim slanjem vojne i humanitarne pomoći narodu Ukrajine. Nadalje, dr. Gee tvrdi da je važno obratiti pažnju na medijske kampanje širenja dezinformacija koje stvara ruski državni apart što je imalo ogroman utjecaj na javnost i moral ruskog naroda. Posebno je naglasila ulogu društvenih medija kojima mnogi ljudima slobodno pristupaju i njihovu sposobnost da šire lažne informacije bez ikakvog nadzora.

Dr. Gretchen za zaključila predavanje izjavom da će biti interesantno vidjeti događaje koji će slijediti nekon rata u Ukrajini i promjene u ravnoteži sila u svijetu. Nakon predavanja, publika je učestvovala u iscrpnoj diskusiji.

Share