Međunarodni dan djevojaka i žena u ICT-u

girls in ict

Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) je obilježio Međunarodni dan djevojaka i žena u ICT-u organizovanjem događaja “Djevojke u ICT-u - Sarajevo 2022.” u četvrtak, 28. aprila 2022. godine. Inicijatori ovog događaja su docent dr. Özge Büyükdağlı i docent dr. Amal Mersni sa studijskih programa Softverski inžinjering i Računarske nauke i inžinjering sa Fakulteta prirodnih i tehničkih nauka (FENS). Cilj događaja je ohrabrivanje i poticanje djevojaka da slijede svoje ambicije i postanu stručnjaci u polju informacijskih i komunikacijskih tehnologija (ICT), te promovisanje zaposlenja u ovoj grani industrije.

Ovo je prvi put da IUS obilježava ovaj važan datum koji se slavi širom svijeta u više od 150 zemalja. Događaj je otvorio dr. Zlatan Mujak, šef Odjeljenja za investicije pri Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo koji je naglasio da je IT industrija jedna od najjačih industrija koja dobiva veliku podršku države. Prema mišljenju dr. Mujaka, Ministarstvo privrede Bosne i Hercegovine je razvilo ključne mjere za pokretanje start upa i malih preduzeća uz posebnu podršku poduzetnicama.

Važan partner koji je učestvovao u organizaciji ovog događaja je UN Women Bosnia and Herzegovina. Publika se imala priliku upoznati sa gosp. Davidom Saundersom, predstavnikom UN Women BiH koji je objasnio važnost postojanja uzora i primjera uspješnih mladih žena koje žele biti dijelom IT industrije. Istakao je činjenicu da je samo 30% žena zaposleno u evropskom ICT sektoru, te da taj sektor bilježi značaj porast, ali postoji nedostatak radne snage. Uz gđu Zerinu Mandžo, saradnicu na projektu Žene u IT sektoru, naglasio je važnost osnaživanja žena kako bi pronašle svoje mjesto u IT industriji i ostvarili svoje snove.

 

Ovaj događaj je okupio stručnjake iz različitih IT oblasti koji su se obratili publici i podijelili svoje znanje i iskustva: gđa Raquel Martinez Hernandez, tehnički direktor Cisco akademije mrežnih tehnologija; gđa Ruth Lennon, predsjednik Udruženja žena u računarstvu i direktor Craobh Technology Consultinga; gđa Oleksandra Yeremenko, profesor na Odsjeku za info-komunikacijsko inžinjerstvo na Državnom univerzitetu za radio elektroniku u Harkivu i gđa Emina Brkanić, sistemski inžinjer u MIBO Komunikacije.

Događaj je također bio prilika da se zvanično najavi da Internacionalni univerzitet u Sarajevu otvara ICT ACM-W odjel čija će misija bili proslavljanje uspjeha, podržavanje i zagovaranje za puni angažman žena u svim oblastima računarstva.

Na kraju su se organizatori zahvalili rektoru IUS-a prof.dr. Ahmetu Yıldırımu, dekanu i profesorima FENS-a za njihovu stalnu podršku i pomoć.

IUS se nada da će biti još ovakih ICT ACM-W aktivnosti i događaja u budućnosti koji će ohrabriti sviju da ostvare karijeru o kakvoj sanjaju.

Share