Konferencija za novinare o projektu Adrion Trainee održana na IUS-u

Adrion Trainee Project

U utorak, 26. septembra 2023. godine, Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) bio je domaćin konferencije za novinare kako bi predstavio rezultate projekta Adrion Trainee.

Ovaj projekat, proveden u saradnji s deset partnera iz šest zemalja, spada pod Interreg program za jadransko-jonsku regiju. Osnovni cilj ovog projekta bio je uspostaviti mrežu univerziteta i istraživačkih instituta unutar područja projekta te uvesti zajednički postdiplomski studijski program na engleskom jeziku iz oblasti obnovljivih izvora energije.

Vremenski okvir projekta je trajao od 2. januara 2023. do 30. septembra 2023. godine i uključuje aktivno sudjelovanje osam univerziteta i tri privatne kompanije iz šest zemalja. Ovi partneri uključuju Univerzitet u Patrasu, Univerzitet u Bologni, Univerzitet u Veneciji, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Algebra visoka škola za primijenjeno računarstvo u Zagrebu, Prirodoslovno-matematički fakultet Univerziteta u Tirani, Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, Internacionalni univerzitet u Sarajevu, te kompanije Solar Info Community, Green Technology i Energo Data.

IUS se ističe kao ekskluzivni partner iz Bosne i Hercegovine koji je uspješno okupio značajan broj saradnika iz različitih industrija, poslovne zajednice i institucija u cilju pružanja podrške razvoju poslovanja. Zajednički napori su tokom ovog razdoblja doveli su do formiranja kurikuluma i programa, s kontinuiranim naporima usmjerenim ka dobivanju akreditacije za spomenuti postdiplomski program putem Evropskog registra kvalitete za visoko obrazovanje (EQAR).

Osim toga, provođenje projekta uključivalo je istraživačke inicijative, anketiranje zainteresiranih strana unutar projektnog područja, te radionice i obuke za studente i predstavnike poslovne zajednice. Postdiplomski studijski program trajat će četiri semestra i nosit će 120 ECTS bodova, uključujući planirane studentske razmjene tokom studija i praktičnu industrijsku obuku u četvrtom semestru. Ovaj jedinstveni postdiplomski program, jedinstven u Bosni i Hercegovini i cijeloj regiji, uključivat će najbolje prakse partnera iz Grčke, Italije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Albanije, uz intenzivnu praktičnu saradnju s zainteresiranim stranama iz industrije.

Share