Izložba turske umjetnice Emine Dilek Yalçın

U ponedjeljak, 4. augusta 2014. godine, u sklopu umjetničke galerije – IUS Art Gallery na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS), održana je svečana ceremonija otvaranja umjetničke izložbe poznate turske umjetnice Emine Dilek Yalçın. Izložba nosi naziv ‘’Kavez’’ i predstavlja koncept koji objedinjuje ambijentalnu instalaciju kaveza kroz razne oblike koji uz pomoć iluminacije postaju vidljivi posjetiocima. Organizaciju izložbe su predvodili doc. dr. Nermina Zildžo i doc. dr. Meliha Teparić, ugledni predavači na Studijskom programu ‘’Vizualne umjetnosti i dizajn vizualnih komunikacija (VACD) na Fakultetu umjetnosti i društvenih nauka (FASS).

Izložbi su prisustvovali brojni ugledni gosti, studenti, te akademici Univerziteta. Izložba će trajati od 4.-18. augusta, gdje će svi zainteresirani posjetioci biti u prilici da se detaljnije upoznaju sa radom ove izvrsne umjetnice, koja je odlučila svoje radove podijeliti sa bosanskohercegovačkom publikom. Emine Dilek Yalçın je rođena u Izmiru, 1967. godine i diplomirala je slikarstvo na Odjelu likovnih umjetnosti u sklopu Dokuz Eylul Univerziteta (Izmir, Turska). Živjela je u Škotskoj, gdje je djelovala u sklopu 'Peacock Printmakers' Workshop ateljea, te je učestvovala na brojnim grupnim izložbama u Edinburgu, Dundee-u, Glasgow-u i Aberdeen-u.

Ova umjetnica iza sebe ima veliki broj uspješnih izložbi.

  • Samostalna izložba: (Diyarbakır “GÖLGELER-SHADOWS” Dicle University Art Gallery)
  • Odabrane izložbe: (Athina, Internatinal Painting Symposium Athina Art Fair) i (Cosstanza, Gesam International Painting Exhibition, Muzeu Art Cosstanza).

Emine Dilek Yalçın je u znak sjećanja na posjetu IUS-u odlučila darovati Univerzitetu poklon (izložbeni kavez sa motivima Bosne i Hercegovine), te je na taj način upotpunila zbirku umjetničke galerije – IUS Art Gallery.

Top