IUS učestvovao na Sajmu srednjih škola i fakulteta 2022 u Tešnju

fair

Gđa Sibela Beširević i gosp. Semir Fočić sa Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS) su učestvovali na Sajmu srednjih škola i fakulteta 2022 u Tešnju, u petak, 6. maja 2022. godine. Ovo je sedmi sajam koji Općina Tešanj organizuje za svoje učenike. Gosti su imali priliku saznati više o IUS-u, studijskim programima koje nudi i međunarodnim programima dvojne diplome koje IUS ima sa Tehničkim univerzitetom u Istanbulu (ITU) i Univerzitetom u Istanbulu (IU). Učenici su pozvani da se prijave na drugo testiranje za stipendije koje će se održati 28. maja 2022. godine.

Gđa Beširević i gosp. Fočić su također predstavili Intervet projekat za Zapadni Balkan i motivisali učenike trećih i četvrtih razreda da se prijave za stažiranje u inostranstvu. Intervet WB je trogodišnji pilot projekat za internacionalizaciju stručnog obrazovanja i sistema obuke u Zapadnom Balkanu. Centar za cjeloživotno učenje Internacionalnog univerziteta u Sarajevu je partner ovog EU projekta za Bosnu i Hercegovinu. Projekat ima za cilj stvaranje prilika za mobilnost u svrhu učenja u centrima za obuku u Zapadnom Balkanu, te unapređenje kulture mobilnosti u svrhu učenja u oblasti stručnog obrazovanja.

Pored toga, Beširević i Fočić su govorili o zajedničkim projektima te informisali prisutne da prva grupa srednjoškolaca iz Italije dolazi u Sarajevo 23. maja 2022. godine. Učenici će raditi u različitim kompanijama u Sarajevu tokom jednog mjeseca. Pozvali bismo sve koji bi željeli ugostiti i angažovati srednjoškolce iz EU u svojim kompanija da pošalju mail na iuslife@ius.edu.ba.

Share