IUS, tehnički sponzor konferencije o fiber-optičkim tehnologijama FOAN2019

Internacionalni univerzitet u Sarajevu bio je jedan od tehničkih sponzora osme internacionalne konferencije o fiber-optičkim tehnologijama u pristupnim telekomunikacijskim mrežama – FOAN2019, koja je održana od 2. do 4. septembra u Sarajevu.

Kao i proteklih sedam godina kada je konferencija organizovana u različitim gradovima Evrope i Azije: Moskvi, Budimpešti, Sant Petersburgu, Almati, Brnu, Lisabonu i Minhenu, i ove godine ona je okupila brojne učesnike iz 25 zemalja svijeta, i to predstavnike kompanija iz sektora telekomunikacija, predstavnike akademske zajednice i studente. Održano je ukupno 55 prezentacija.

Događaj na kojem se akademija i realni sektor sreću kako bi podijelili iskustva, znanje i ideje primarno iz oblasti pristupnih mreža bio je i ove godine fokusiran na poboljšanje kvaliteta života i unapređenje poslovnog ambijenta, a poseban izazov predstavljaju planovi za unapređenje komunikacija kao što su uvođenje 5G mreže i projekti Smart city.

Osim toga, razgovarano je i o tome kako se u priču o pametnom gradu može uključiti i akademska zajednoca, te telekomi koji treba da obezbijede prolaz i komunikaciju kroz infrastrukturu do tačaka pametnog grada.

Tehnički sponzori konferencije bili su, pored Internacionalnog Univerziteta u Sarajevu, i renomirane svjetske stručne organizacije kao što su IEEE i OSA, a konferenciju su podržali i SPSC Group Sarajevo / Dubai, Bilimsa d.o.o Sarajevo i Optikum d.o.o.

Osim razmjene iskustava i praksi, gosti su imali priliku upoznati se i sa turističkim, kulturnim i istorijskim znamenitostima Sarajeva. Nisu krili oduševljenje našim gradom pa su predložili da se i iduća FOAN konferencija održi na istom mjestu. Ipak, sljedeće izdanje konferencije biće najvjerovatnije održano u Grčkoj.

 

 

Top