IUS podržao Dan djeteta u Zenici

IUS supported Children's Day in Zenica

Ambasada Republike Turske u BiH, Turski kulturni centar Yunus Emre, Turska vojna misija u BiH, Ured za turizam i kulturu turske ambasade u BiH i Asocijacija Mostovi prijateljstva BiH-Zenica organizirali su u Gradskoj areni u Zenici najveću proslavu izvan zemlje - veliki praznik Republike Turske - 23. april, Međunarodni dan djeteta. Za organizaciju je utrošeno oko pola miliona KM, a pet kilometara gradskih ulica, na kojima su uz policajce u policijskim uniformama dežurala i djeca zeničkih škola, bilo je okićeno bh. i turskim zastavama. Ovim povodom u Zenicu je stiglo i oko 6.000 djece iz svih krajeva naše zemlje, koja u školi uče turski jezik. Domaćini su za njih pripremili isto toliko paketa, raznih poklona i iznenađenja, kao i bh. i turskih zastava.

Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS), na čelu sa rektorom prof. dr. Yücel Oğurlu-om je i ove godine odlučio podržati ovaj značajan događaj, gdje su između ostalog, za učenike obezbjeđeni certifikati za stipendije u iznosu od 50% i 100%. Također, više od 100 djece iz Prve privatne osnovne škole ''Isa-beg Ishaković’’ iz Sarajeva, zajedno sa nastavnim osobljem Škole, prisustvovalo je ovom velikom događaju. ‘’IUS je i ove godine obezbjedio više od 1000 stipendija za najbolje učenike. Ovo je naš način podrške za sve mlade ljude koji žele da se obrazuju’’ – kazao je rektor Oğurlu u toku kratkog obraćanja djeci i gostima u zeničkoj areni.

‘’Prošle godine je projekat bio u Sarajevu, a ove godine je u Zenici jer se povećao broj djece koja žele učestvovati u manifestaciji u novom sportskom centru u Zenici”, kazao je Mehmet Akif Yaman, direktor Turskog kulturnog centra Yunus Emre u Sarajevu. On je podsjetio kako je Mustafa Kemal Atatürk na dan 23. aprila 1920. godine kada je osnovana Velika narodna skupština Turske, taj dan “poklonio svoj djeci”. Od tada, ovaj praznik se tradicionalno obilježava u toj zemlji gdje mu se posvećuje velika pažnja.

Share