IUS Alumni priče - Abdussamed Cakmak

 

Magični dodir

Rođen sam u Njemačkoj i prvih 7 godina života sam tamo proveo. Kada sam završio srednju školu razmišljao sam o studiranju u inostranstvu. Mislio sam otići u Beč, ali otac me je savjetovao da odem u Bosnu i Hercegovinu. Svidjela mi se ideja i istraživao sam univerzitete u ovoj zemlji. Kada sam čitao o IUS-u svidio mi se sistem na ovom univerzitetu i znao sam da je to mjesto na kojem bih trebao nastaviti školovanje. Stekao sam stipendiju od 50% što je bio još jedan razlog zašto sam izabrao ovaj univerzitet. Čim sam stigao osjetio sam internacionalni duh o kojem sam čitao na mreži. Prvu godinu sam proveo na ELS-u. Zahvalan sam profesorima engleskog jezika na znanju koje sam stekao. Učili su nas mnogo više od jezika, osjećali smo i ogromnu podršku od njih, jer većina nas smo prvi put bili daleko od porodice i prijatelja. Nakon ELS-a nastavio sam studije na programu Računarske nauke i inženjering.

Nakon diplomiranja, vratio sam se u Tursku. Još od djetinjstva zanimala me glumačka i filmska industrija i volim neobične stvari. Uz jezik i nešto znanja stečenog tokom studija, došao sam na ideju da budem mađioničar. Klasična magija nije mi bila toliko zanimljiva kao ova koju sada izvodim. U određenom periodu ljudi su počeli pratiti moj rad i magija je postala moj pravi posao.

Za Anadolu Jet snimljena je prva profesionalna reklama. Mnogo je kompanija željelo imati prvi čarobni video u svom sektoru. Kasnije su kompanije kao Bebeto htjele potpisati ugovor o saradnji. Kako su stizale ponude kompanija, neki turski kanali željeli su objavljivati ​​vijesti o mom radu. Korisnici društvenih mreža pokazuju i zanimanje i daju podršku.

Zahvalan sam svom ocu koji me je savjetovao da odem u Bosnu. Izbor univerziteta je prvi korak u vašoj karijeri. Velika prednost studiranja na IUS-u je engleski jezik i sistem učenja koji vam nudi da proširite znanje kroz različite aktivnosti. Drugo je međunarodno okruženje koje vam pomaže da saznate više o drugim kulturama i jezicima.

Top