Instalacija „Rememory” Sabine El Chamaa otvorena u IUS umjetničkoj galeriji

U srijedu, 24. aprila 2019. godine, instalacija Rememory umjetnice Sabine El Chamaa otvorena je u umjetničkoj galeriji Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS).

Rememory je fotografska i audio-vizualna instalacija koja je nastajala, pored drugih mjesta, i u Sarajevu tokom zime 2005. godine, kada je umjetnica snimala dugu reportažu o sjećanju na Opsadu Sarajeva, te u Bejrutu tokom ljeta 2006. godine upravo pred početak 33-dnevnog rata u Libanu.

O izložbi, Sabine kaže sljedeće: „Rememory je fragmentovani prostor fotografija različitih veličina koji ima za cilj otkriti kako značenje nikada nije naslijeđeno u fotografiji, već uvijek podređeno prevođenju.  Audio vizualni material otkriva moj lični put. Lično je političko, a subjektivnost je tu da evocira kako politika utiče na svakodnevni život.”

Fotografije su snimljene u Sarajevu, Njujorku, na filmskom festivalu u Kanu, ostrvu Faro, i Bejrutu od 2005. do 2016. godine. Početak ima za predmet sjećanje na rat u Sarajevu, i završava se sa ratom u Libanu 2006. godine.

Dr. Sabine El Chamaa je filmska producentica i docentica na Libanskom američkom univerzitetu. Titulu magistra likovnih umjetnosti na polju kinematografije, filma i televizije stekla je na Univerzitetu u Južnoj Kaliforniji (Los Angeles). Među njenim filmovima je i Promenade, koji je dobio grant Berlin Today Award i premijerno prikazan na Berlinskom filmskom festival 2019. godine. Un Mardi je osvojio prve nagrade na Filmskom festivalu u Dubaiu (2010) i na Festival International de Namur 2011 (FIFF). Pitanja o prikazima rata u medijima i filmu su je naveli da započne praktični doktorat na Univerzitetu Goldsmiths, u Londonu. Doktorirala je 2014. godine na temu ,,Prikaz rata uživo: istraživački rad u instalaciji i tekstu". Njeni posljednji projekti se osvrću na ukrštanje utjelovljenog sjećanja i politike predstavljanja.

Top