Heidelberg: Dr. Jasminka Hasić učestvovala na simpozijumu EMBO / EMBL: The Human Microbiome

Heidelberg: Dr. Jasminka Hasić participated in the EMBO/EMBL Symposium: The Human Microbiome

 

 

Od 16. do 19. septembra 2018. održana je konferencija pod nazivom "EMBO / EMBL simpozijum: Ljudski mikrobiom" u Heidelbergu u Njemačkoj.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, dr Jasminka Hasić i magistra Azra Musić Kilić.

Dr. Jasminka Hasić Telalović predstavila je svoj plakat pod naslovom: Nauka o podacima i mikrobiom. Na posteru su radile i studentice Azra Music Kilic i Dzana Basic.

Ljudska mikrobiota - kolekcija mikroba koji žive u našem tijelu - ima značajan uticaj na zdravlje ljudi i dobrobit. Oni su povezani sa brojnim bolestima, ali smo jedva razumjeli njihovu ulogu u kontekstu životnog stila i genetike. U toku su razne inicijative širom svijeta kako bi se sagledali ljudski mikrobioti na nekoliko tijela, njihova karakterizacija, razumijevali njihove interakcije sa ljudskim domaćinima, razjašnjavali njihovu ulogu u bolestima i dizajnirali moguće terapeutske ili dijetne intervencije. Postoji novi talas studija koji rukovodi ljudskim mikrobiotama za bioaktivna jedinjenja kao što su antibiotici i za karakterizaciju specifičnih mikrobioloških soma. Ova konferencija je pružila mnoštvo mogućnosti za istraživače da se upoznaju i povezuju sa važnim razvojem u proučavanju ljudskog mikrobiota.

Teme sesije

Mikrobi i mi: Složeni ekosistem

Bioinformatika za mikrobiom

Mikrobiom u ishrani i metabolizmu

Mikrobiom u osi gut-mozga

Sintetička biologija

Nove tehnike mikrobiološke ekologije

Antimikrobna sredstva iz mikrobioma

Predstavnici IUS-a imali su priliku upoznati se sa mnogim stručnjacima iz IT sektora, kao i predstaviti IUS.

Share