Gradonačelnica Sarajeva na IUS-u održala predavanje “30. godišnjica opsade Sarajeva”

Siege of Sarajevo event photo

Gradonačelnica Sarajeva i docentica na Pravnom fakultetu Internacionalnog univerziteta u Sarajevu dr. Benjamina Karić je održala predavanje pod naslovom “30. godišnjica opsade Sarajeva” u srijedu, 11. maja 2022. godine.

Ove godine se obilježava 30. godišnjica nezavisnosti Bosne i Hercegovine i početak najduže opsade jednog grada u novijoj historiji, opsada Sarajeva. Iz današnje perspektive je jasno, kao što je bilo i tada, da opsada nije bila samo želja da se uništi jedna država i jedan grad, nego da se uništi i različitost koja ovu zemlju i ovaj grad čini prepoznatljivim već stoljećima. Gradonačelnica Karić je kroz svoje predavanje naglasila da je važno očuvati historiju, ali isto tako izvući lekciju za buduća vremena. Glavni cilj agresora prije 30 godina je bilo uništenje duše ovog grada. Bez obzira na činjenicu da Bosanci nisu imali oružje, električnu energiju, vodu za piće ili hranu, nikada nisu izgubili volju i snagu. Na razaranje su odgovarali kreativnošću. Tokom opsade, Sarajevo i njegovi stanovnici su organizovali simpozije, koncerte, festivale, nevladine organizacije, snimali dokumentarce pa čak poslali olimpijski tim na Zimske olimpijske igre 1992. godine. Gradonačelnica Karić je rekla da su tolerancija i različitost bili i uvijek će biti dio Sarajeva.

Gradonačelnica Karić je naglasila da moramo zaštititi mir i stabilnost kroz poštovanje, znanje i obrazovanje mladih ljudi. Uprkos izuzetno surovom razaranju, prema gradonačelnici Karić, Sarajevo je očuvalo ideju grada otvorenog za sve i grada čija je najveća vrijednost njegova različitost.

Na kraju predavanja publika je imala priliku učestvovati u otvorenoj diskusiji i sesiji pitanja i odgovora. Dekanesa Pravnog fakulteta IUS-a vanredni profesor dr. Aliye Fatma Mataraci se zahvalila gradonačelnici Karić što je inspiracija i uzor svim mladim ljudima da rad i upornost mogu ostvariti snove.

Internacionalni univerzitet u Sarajevu je ponosan što je gradonačelnica Karić dio osoblja našeg univerziteta i radujemo se njenim budućim uspjesima.

Share