Drugo testiranje za stipendije - 8. maj 2020.

Internacionalni univerzitet u Sarajevu je visokoobrazovna institucija koja nudi kvalitetno obrazovanje domaćim i stranim studentima na tri ciklusa studija. Tokom proteklih godina, univerzitet se inzenzivno razvijao i jedan je od prvih u BiH koji je prilagodio svoju nastavu evropskim standardima. Ustaljena praksa je da IUS svake godine organizuje najveće testiranje za stipendije u državi, te svim maturantima pruži jednaku priliku za ostvarivanje stipendije za studij na ovom univerzitetu. „Fondacija za razvoj obrazovanja” Sarajevo, kao osnivač IUS-a, svake godine obezbijedi veliki broj stipendija za sve zainteresovane maturante.

Prvo ovogodišnje testiranje je održano 17. aprila, i prvi put je održano online. Izlazni rezultati su još jedanput pokazali da su mladi u BiH svjesni prilika i uslova koje ova ustanova pruža svojim studentima.

Zbog velikog interesa za studiranjem na jednom od 21 studijskog programa, te ogromnog broja aplikacija za prvo testiranje, uprava IUS-a je odlučila pružiti durugu priliku svim maturantima koji nisu uspjeli pristupiti prvom testu. Drugo online testiranje će se održati u petak, 8. maja sa početkom u 15:00 sati.

Prijava je obavezna i bit će otvorena do 6. maja do 23:59 sati.

Pravo na pristup drugom testiranju imaju oni studenti koji ispunjavaju sljedeće uslove:

  • da su građani BiH ili neke od zemalja u regionu
  • da su učenici završne godine četverogodišnje srednje škole
  • da nisu prethodno učestvovali na IUS testiranju
  • prilikom polaganja ispita moraju imati identifikacioni dokument sa fotografijom (lična karta, vozačka dozvola, pasoš).
     

Test nije samo šansa da se osvoji stipendija, već je i prilika da pokažete svoja znanja i sposobnosti. Ispit se sastoji od pitanja iz općeg znanja i matematike.

Rezultat testa može imati maksimalnu vrijednost 50% od konačne dodijeljene stipendije, dok će preostalih 50% biti dodijeljeno na osnovu uspjeha iz srednje škole, te vannastavnih i sportskih aktivnosti učenika. Određeni učenici mogu biti pozvani na intervju.

Prema novom pravilniku o stipendiranju, stipendije se dodjeljuju na vremenski period od 5 godina. Ako student ne diplomira u tom periodu, stipendija se fiksira na 50%, neovisno od početne vrijednosti stipendije. Izbor studijskog programa prilikom apliciranja za stipendiju je konačan. Svaka naknadna promjena može, a i ne mora, podlijegati promjeni iznosa stipendije. Ono što je jako bitno je da IUS prilagodio cijene studija, koje će se primjenjivati od naredne akademske godine. Cijene pogledajte u tabeli ispod.

Top