Dodjela nagrada za najbolje biznis planove studenata IUS-a

The award ceremony for the best IUS student business plan

Edvin Sinanović (21) iz Zavidovića i Haris Kvrgić (19) iz Sanskog Mosta, studenti treće, odnosno prve godine Fakulteta prirodnih i tehničkih nauka (FENS) Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS) dobitnici su prve nagrade IUS LEC Business plan takmičenja održanog u srijedu, 22. aprila 2015. godine. Takmičenje je organizirao Centar za poduzetništvo i upravljanje Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (LEC) IUS-a u koordinaciji sa BBI bankom. Pobjednici takmičenja će osim novčane nagrade u iznosu od 300 eura dobiti priliku prezentirati  svoj biznis plan 13. i 14. maja na Sarajevo Business Forumu, međunarodnoj investicijskoj konferenciji koju organizira BBI banka.

Sinanović i Kvrgić došli su na ideju da razrade plan za proizvodnju  štapića za uši nakon što su u supermarketima  primjetili da nema domaćeg proizvođača ovog artikla. „Sretni smo zbog osvojenog priznanja, a naročito jer ćemo imati priliku predstaviti se poslovnim ljudima iz regiona i svijeta. Na ovaj način željeli smo da promoviramo domaće proizvođače. Kada smo razmišljali šta proizvoditi, shvatili smo da ne bi trebalo biti teško napraviti nešto tako jednostavno – štapić i malo vate, a nemamo domaćeg proizvođača“, kaže Edvin, dodajući da nema tremu što će nastupiti pred tako značajnim skupom.

Drugo mjesto  i nagrada od 200 eura pripalo je Ivanu Šafradinu i Alenu Mahmutoviću koji su pripremili biznis plan za plantažu malina, dok su trećeplasirane Emma Knezović i Selma Hrnjić ponudile Biznis plan za pokretanje fabrike za recikliranje otpada. U žiriju koji je birao najbolje radove osim profesora, bili su tu i dekan i rektor Univerziteta, te predstavnici BBI banke.

Share