Asocijacija afričkih studenata IUS-a

U četvrtak, 20.decembra 2012. godine, članovi Asocijacije afričkih studenata IUS-a, posjetili su prorektora za akademska i studentska pitanja IUS-a, prof. dr. Ismail Kocayusufoglua.

Asocijacija, koja je osnovana na IUS-u prije mjesec dana, okuplja studente porijeklom iz raznih zemalja Afrike, i to iz: Gane, Ugande, Čada, Kenije, Sudana, Burkine Faso, Alžira, Maroka i Mauritanije.

Prorektor Kocayusufoglu je studentima izrazio toplu dobrodošlicu i iskazao svoje zadovoljstvo što IUS okuplja studente sa svih kontinenata i što ova visokoškolska institucija, pored ostalih regiona svijeta, u svojim redovima ima vrlo uspješne studente i iz zemalja sa afričkog kontinenta.

Većina od ovih afričkih studenata završili su poznate škole u svojim zemljama porijekla, te govore više svjetskih jezika (pored maternjeg to su: francuski, arapski, engleski, turski i berberski).

Ilustracije radi, student Adoum Muhammed iz Čada govori tečno francuski, arapski te više lokalnih jezika. Prije dolaska na IUS završio je renomiranu francusku osnovnu školu u glavnom gradu Čada, Ndžameni, a potom srednju dvojezičnu, francusko-arapsku školu.

Adil Migdad iz Ugande tečno govori engleski jezik, kojeg je uspješno položio na prijemnom ispitu pri upisu na IUS, te se direktno upisao na Program za međunarodne odnose IUS-a.

Neki od afričkih studenata trenutno prate nastavu u Školi engleskog jezika na IUS-u, poput Ali Bousbia iz Alžira, Souleymane Ouedraogo iz Burkine Faso, Adam Mubarak iz Gane, Abdul Wahab Yaqub iz Sudana, Sid Ahmed Saidy i Taleb Mahfoudh iz Mauritanije, El-Mustapha Ait Sidi Muhammed iz Maroka, koji je predsjednik Asocijacije afričkih studenata IUS-a i koji govori tečno francuski, arapski i berberski jezik.

Prilikom sastanka sa prorektorom Kocayusufoglu, studenti su naglasili da im je čast biti dijelom internacionalne sredine kakva je sada na IUS-u, te da će dati sve od sebe, kako bi postigli najbolje rezultate na studijama koje su izabrali.;

Većina afričkih studenata su mladi ljudu koji su tek pristigli u BiH i koji sada žive odvojeno i daleko od svojih porodica. Obzirom da im je BiH potpuno nova sredina i direktni susret sa drugačijim mentalitetom ljudi u odnosu na onaj na koji su navikli i iz kojeg dolaze, prorektor Kocayusufoglu je ukazao na svoju punu spremnost da studentima istinski pomogne u rješavanju svih prisutnih studentskih problema, kao i u navikavanju na novi život.

Istakao je da će novoosnovani Centar za savjetovanje studenata na IUS-u, gdje su zaposleni profesionalci potpuno posvećeni svom poslu, a u službi studenata - mnogo doprinijeti studentima da premoste međusobne razlike u kulturi i mentalitetu.

Kontinuitet sastanaka članova Asocijacije sa rukovodstvom IUS-a će u narednom periodu biti nastavljen.

Top