Aktivnosti online predavanja u proljetnom semestru 2020

 

Izbijanje COVID-19 i sve potrebne nacionalne mjere poduzete za suzbijanje širenja virusa uzrokovale su znatne poremećaje u načinu pružanju  obrazovanja, obuke, kao i mobilnosti za polaznike, profesore i edukatore širom svijeta. Kako se virus corone proširio, univerziteti i škole dobili su upute da zatvore kampuse i isprazne studentske domove.

Kao rezultat toga, obrazovanje se drastično promijenilo, s karakterističnim usponom online učenja, gdje se nastava provodi na digitalnim platformama do kraja proljetnog semestra.

U slučaju Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, prelazak s nastave na učenje putem interneta bio je više od kopiranja  učenja uživo na učenje putem interneta. Radilo se o traženju najboljeg rješenja kako se mobilizirati i najbolje angažirati sa učenicima, radilo se o stvaranju osjećaja zajedništva i suradnje, a bila je to i prilika da se radi drugačije i iskoriste različite mogućnosti.

Nadalje, ovo je bila još jedna prilika da se pokaže zašto je IUS rangiran na prvom mjestu i važi za vodeću visokoškolsku ustanovu u Bosni i Hercegovini. Zadovoljstvo nam je naglasiti činjenicu da je IUS bio prvi univerzitet koji je s velikim uspjehom pokrenuo online nastavu. Microsoft Teams bio je glavna platforma koja se koristila za izvođenje online nastave. Microsoft Teams, objedinjena je platforma za komunikaciju i suradnju koja kombinira postojani chat na radnom mjestu, video sastanke, pohranu datoteka (uključujući suradnju na datotekama) i integraciju aplikacija.

S ponosom možemo reći da je tokom proljetnog semestra 2020.  naše akademsko osoblje realiziralo 23 669 grupnih chat poruka, 87 258 privatnih poruka, 2 689 poziva i 3 904 online sastanka. S druge strane, naši studenti su realizirali 83 628 grupnih chat poruka, 306 364 privatne poruke, 3 385 poziva i 31 843 sastanka putem Teams platform.

Što se tiče hitnih mjera i kako su se stvari brzo mijenjale tokom pandemije, više smo nego ponosni na kolektivni pozitivni stav i angažman naše institucije prema omogućavanju pokretanja online procesa učenja što je brže moguće.

Zbog toga, koristimo ovu priliku da zahvalimo i čestitamo našem akademskom i administrativnom osoblju na izvrsnom poslu i pruženim uslugama našim studentima na najbolji mogući način.

Top