Afirmacija IUS-a kao društveno-odgovorne institucije kroz posjetu Biblioteci za slijepa i slabovidna lica BiH

Predstavnici Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS) posjetili su Biblioteku za slijepa i slabovidna lica Bosne i Hercegovine i održali radni sastanak sa direktorom institucije gospodinom Sakibom Plehom.

Na sastanku su razmatrane mogućnosti bilateralne saradnje u cilju pružanja podrške radu Biblioteke i afirmacije IUS-a kao društveno-odgovorne institucije.  G.Pleh je predstavio organizacijsko ustrojstvo Biblioteke za slijepa i slabovidna lica BiH koja se sastoji od tri odjeljenja: Odjeljenja za bibliotečku djelatnost sa značajnim fondom od 30,000 bibliotečkih jedinica prilagođenih slijepim i slabovidnim licima, Odjeljenja za izdavačku djelatnost sa fokusom na izdavanje knjiga, udžbenika, časopisa i druge literature na Brajevom pismu, audio, digitalnoj tehnici i uvećanom tisku  i Odjeljenja zajedničkih poslova.

Biblioteka broji više hiljada korisnika koji mogu koristiti bogati fond kroz besplatno članstvo a pored preuzimanja knjiga direktno u prostorijama Biblioteke, organizovana je i mogućnost besplatne dostave knjiga putem pošte za korisnike izvan Sarajeva.

G. Pleh je također ukazao na problem finansiranja rada institucije te naglasio da je Biblioteci konstantno potrebna pomoć potencijalnih donatora.  Uvažavajući okolnosti u kojima se nalazi Biblioteka, na sastanku je predstavljena mogućnost otvaranja isturenog odjeljenja u prostorijama Internacionalnog univerziteta u Sarajevu kao i saradnja dvije institucije u produciranju audio materijala i relevantne literature kako za korisnike Biblioteke tako i za studente i osoblje IUS-a.

 

 

 

Top