555 godina Ahdname: Bosansko jedinstvo u različitosti

555 years of Ahdnama: Bosnian unity in diversity

U četvrtak, 10. maja 2018. godine, u glavnom amfiteatru Internacionalnog univerziteta u Sarajevu održano je predavanje na temu „555 godina Ahdname: Bosansko jedinstvo u različitosti“. Gosti predavači su bili historičar pri Institutu za historiju, dr. Sedad Bešlija te profesor sa Franjevačke teologije, dr. fra Ivan Šarčević.

Ahdnama je dokument koji je Sultan Fatih dodijelio fra Anđelu Zvizdoviću u Fojnici, 28. maja 1463. godine nakon što je fra Anđeo zatražio zaštitu za bosanske franjevce i katolike u vrijeme kada je Osmanska vojska osvajala Bosnu.
Predavači su se fokusirali na kontekst vremena u kojem je Ahdnama dodijeljena uzimajući u obzir dugogodišnju tradiciju bosanskih franjevaca koji su živjeli na prostoru tadašnje kraljevine Bosne već stotine godina te momenat zauzimanja Bosne od strane Osmanske vojske. Govorli su o značaju dokumenta za franjevce tada i danas te o njenim porukama u današnjem vremenu.

Istakli su kakva je današnja toleranciji i kakva ustvari treba da bude obzirom da živimo u Bosni i Hercegovini koja je uvijek bila država između istoka i zapada, u kojoj su se smjenjivale različite imperije i sistemi i koja je uvijek bila šarolika u smislu religije i nacionalnosti.
Predavanje je organizovao studentski klub EMSA (European Muslim Student Association), koji iza sebe ima mnogo aktivnosti i projekata koji su realizovani u protekle 4 godine.

 

Share