Vahid Bećirović osvojio prvu nagradu Male škole fotografije na IUS-u

“PROF komunikacije”, nevladina organizacija iz Sarajeva organizirala je besplatnu radionicu “Mala škola fotografije i video zapisa – moćno sredstvo vizualne komunikacije” na Internaconalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS). Radionica je održana 19. i 20. januara 2018. godine, a domaćin ovog projekta je bio IUS Life – Centar za cjeloživotno učenje.

“Veoma  nam je drago da se za učešće u radionici prijavio veliki broj mladih ljudi ne samo iz Sarajeva nego i iz drugih gradova BiH,  što govori da interes za umjetnost fotografije zaista postoji i što je naravno dodatni motiv za organizaciju ovakvih projekata. Danas se nekako svi pomalo bavimo fotografisanjem peko mobitela ali ipak veoma malo ili gotovo ništa znamo o umjetničkoj odnosno komercijalnoj fotografiji”, rekla je Alisa Vrabac iz PROF komunikacija.

Učesnici radionice su imali sreću da je bio predavač Ensad Adilović Kina, profesionalni fotograf sa četrdeset godina iskustva, od kojeg su svakako mogli mnogo naučiti.

Verujemo da će mnogi od njih pronaći sebe i da će za neke od njih ova radionica možda odrediti životni poziv.

“IUS Life je u uvijek misiji obrazovanja i podsticanja inovativnosti, kreativnosti i umjetničkog izražavanja mladih ljudi,” rekla je Mirsada Mehremić, pomoćnik direktora IUS Life.

Tema radionice je bila “razglednice Sarajeva” te su učesnici imali zadatak da naprave fotografije i tako iskažu svoje viđenje Sarajeva.Zbog velikog broja izuzetnih fotografija, odlučeno je da se dodijeli pet prvih mjesta.

Prvo mjesto osvojio je Vahid Bećirović iz Sarajeva za fotografiju ‘Sebilj” a kao nagradu dobio je foto aparat. Drugo mjesto pripalo je Ednanu Hodžiću iz Visokog, za fotografiju “Sarajevski brend – ćevapi” i treće mjesto Dragana Maunaga iz Istočnog Sarajeva za fografiju “Vječna vatra – kompas”. Zejneb Musić je zauzela četvrto mjesto za svoju fotografiju “Sarajevo – grad ljubavi” iz Maglaja i peto mjesto Ismar Mehremić iz Sarajeva za fotografiju “Vils”. Svi učesnici su dobili certifikate o pohađanju.

Zahvaljujemo Alisi Vrabac i agenciji PROF komunikacije, Ensadu Adiloviću i negovom timu, zatim novinarki Lejli Pašalić te prijateljima projekta; "Sprind", "Coca Cola", "Tehno Mag" i Federalno Ministarstvo razvoja poduzetništva i obrta".

 

Top