Uspjeh Erasmus+ razmjene iz oblasti arhitekture

Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) je u akademskoj 2017/18 godini povećao svoju internacionalnu prepoznatljivost i atraktivnost novim oblicima akademsko-istraživačke i studijske mobilnosti, koji su realizovani kroz Ured za međunarodnu saradnju IUS-a.
 
Studijski program IUS-a koji je ostvario najveći broj razmjena u protekloj akademskoj godini je program Arhitekture, gdje je ukupno 22 osobe učestvovalo u Erasmus+ razmjeni.
 
Koordinator za razmjenu na programu Arhitektura, doc. dr. Lamila Simišić, aktivno je učestvovala u svim procesima studentskih aplikacija, te je na visoko profesionalan način doprinijela uspjehu ovog programa u domenu mobilnosti. Uključenjem dr. Simišić, kao i njenih saradnika, u Erasmus+ aktivnosti, dodatno se razvio i znatno poboljšao kvalitet nastave na ovom popularnom programu IUS-a. Otvorile su se također mogućnosti za saradnju sa kvalitetnim akademskim kadrom iz drugih zemalja, te razvoj i izgradnju novih kreativnih naučno-istraživačkih projekata. Profesori IUS-a su ugostili brojne strane studente, kao i profesore koji su svoje znanje i ekspertize stavili na raspolaganje našem Univerzitetu.
 
Prof. Luis Pinto de Faria sa Univerziteta Fernando Pessoa iz Portugala, bio je jedan od gostujućih profesora u okviru Erasmus+ programa. Prof. de Faria je 24. jula 2018. godine, studentima arhitekture i polaznicima Ljetne škole na IUS-u, održao prigodno predavanje na temu: Purpose of Architecture.
 
Erasmus+ razmjena stvorila je snažnu i pozitivnu dinamiku unutar programa Arhitektura. Prilike stvorene ovim programom, mogućnosti istraživanja i učenja u i o različitim okruženjima, uvelike će oblikovati i obojiti naš budući rad na IUS-u”, izjavila je koordinatorica dr. Lamila Simišić.
Top