Studentica arhitekture IUS-a Bedrija Imamović na Erasmus+ razmjeni na Bliskoistočnom tehničkom univerzitetu u Turskoj

Jedno je slušati o iskustvima drugih ljudi, dok je potpuno druga stvar doživjeti to iz prve ruke. Koliko god da sam istraživala i razgovarala sa ljudima koji su prije mene posjetili Bliskoistočni tehnički univerzitet, nisam mogla znati šta me očekuje.

Činjenica da jedan semestar provodim na najboljem univerzitetu u Turskoj znači mnogo za moju profesionalnu i akademsku karijeru. Izložena sam mnoštvu različitih ideja, pristupa i stručnjacima kojima se moram prilagoditi. To prilagođavanje nije bilo teško budući da sam bila spremna za ono što je novo i drugačije. Obim kampusa, prostora, pogodnosti i usluga, studentskih domova, kuhinja, sve me je zaprepastilo čim sam stigla i nastavlja me iznenađivati iz dana u dan. Imala sam sreću da mogu izabrati predmete koji su za mene od velike koristi, čije sadržaje nisam mogla savladati i iskusiti u svojoj zemlji, kao što je naprimjer posjeta tri različite fabrike i rad na specifičnim zadacima.

Kao Erasmus studentica imam jako raznolik i međunarodni krug prijatelja sa kojima stalno planiram nova putovanja i iskustva. Imam i tu sreću i priliku da posjetim gradove kao što su Istanbul, Alanya, Kapadokya, Safranbolu, Beypazar, Konya, Amasra, Pamukkale i drugi. Nisam spomenula to da je Turska zemlja sa jako pristupačnim cijenama zbog čega je naš boravak u njoj nezaboravan. Nisam sigurna kako će izgledati druga polovina našeg boravka, ali se nadam da neće proletjeti tako brzo kao prva polovina. Na kraju, imaćemo uspomene o kakvim nismo mogli ni sanjati!

Top