The ELIT masters students launched their book
 

Studenti II ciklusa studija ELIT programa objavili knjigu

U prošlom semestru, studentima postdiplomskih studija na programu Engleski jezik i književnost, Fakulteta umjetnosti i društvenih nauka (FASS), po prvi je ponuđen predmet “Kreativno pisanje”. Tokom semestra, studenti koji su pohađali ovaj predmet napisali su knjigu simpatičnog naziva “Čaše, frizure i bubašvabe”, koju su promovirali 12. juna 2015. godine, u Galeriji „Mak“ u Sarajevu. Knjiga sadrži šest poglavlja, uključujući  kratke priče, sjećanja i filmski scenario. Ilustraciju za knjigu je uradio Emir Isović iz Centra za cjeloživotno učenje IUS-a (IUS Life). Svi studenti koji su učestvovali u pisanju knjige su na dan promocije imali priliku da pročitaju pojedine dijelove iz knjige, uz klavirsku pratnju studentice IUS-a Beyze Şahin. 

Studenti koji su učestvovali u razvijanju i pisanju ove knjige su: Zuhal Guvener, Samiha Naffati, Serap Fišo, Mehtap Ozer Isović, Alper Fener i Nedžla Ćemanović. Kao što već sam naziv knjige govori, redoslijed pojedinih dijelova u knjizi prati utjecaj katastrofalnih događanja u vrijeme velikih društvenih promjena koje se odnose na određene dramatične, privatne trenutke”, rekla je doc. dr. Julie Bates, koja lektorisala ovu knjigu i predavala predmet “Kreativno pisanje”. 

Nije slučajnost da su poglavlja knjige pisana u Sarajevu, jer ovaj grad toliko zrači historijom da je i samim time autor inspirisan da pokaže maštovitost i kreativnost u pisanju. Osim prezentacije knjige, na dan promocije izložene su studentske fotografije i crteži, kao i izložba o životu i djelu irskog pisca Samuela Becketta. Promociju je finansirala ambasada Republike Irske u Ljubljani. Izložba će za sve posjetioce biti otvorena do 29. juna u Galeriji “Mak”.

Top